May u Bruxellesu pokušava dovršiti sporazum o Brexitu

Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May susrela se s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi raspravljali o planu budućih odnosa Londona i Bruxellesa, nadajući se da će novim zaključcima primiriti pobunjenike u Britaniji koji se protive prvom nacrtu dogovora. 

Ostalo je nešto više od četiri mjeseca do izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Susretom May i Junckera želi se dovršiti nacrt budućih odnosa prije summita europskih čelnika u nedjelju. 

Dvoje čelnika rukovalo se pred kamerama u sjedištu Komisije u Bruxellesu, no odbilo je odgovarati na pitanja. 

Pred budućim sporazumom ostaju mnoga pitanja, poput španjolske prijetnje da će blokirati dogovor zbog Gibraltara i problema oko prava izlova ribe i budućih trgovinskih odnosa. 

Jedan europski diplomat naglasio je kako "preostaje dio posla oko tri aspekta: ribarstva, dobara i Gibraltara" te da će Juncker i May pokušati to riješiti. 

Jamstvo za razgovor s Madridom

Drugi diplomat kazao je kako Gibraltar ostaje jedini veći problem. 

Španjolski premijer Pedro Sanchez zatražio je jamstvo da će se o pitanju budućnosti tog spornog britanskog teritorija izravno razgovarati s Madridom. 

Mnogi u Bruxellesu smatraju kako je Sanchez time htio pridobiti birače u Španjolskoj prije lokalnih izbora 2. prosinca u južnoj regiji Andaluziji. Oni naglašavaju kako taj problem mogu riješiti čelnici te upozoravaju Madrid da ne ugrožava cjelokupni dogovor o Brexitu. 

Britanski i Europski parlament moraju ratificirati sporazum prije službenog dana izlaska ili bi London mogao napustiti taj savez bez dogovora. 

Prošlotjedna objava nacrta sporazuma uzrokovala je najveću krizu vodstva Therese May. Njezinu vladu napustila su dva ministra, a više desetaka konzervativnih zastupnika pozvalo ju je da odstupi s funkcije, optužujući je da je Bruxellesu dala previše ustupaka ili se u potpunosti protiveći Brexitu. 

May ne pokazuje sumnju

Usprkos političkim turbulencijama oko nje, May nije pokazala sumnju da će kod kuće progurati sporazum. 

Dogovor s Bruxellesom predviđa ostanak Britanije unutar carinske unije, što mnogi pobornici Brexita smatraju prevelikim kompromisom. 

EU pokušava obeshrabriti London od bilo kakvog ponovnog pregovaranja oko sporazuma, u isto vrijeme pokušavajući smiriti neke od preostalih 27 članica koje su iznijele svoju zabrinutost. Iako za prihvaćanje sporazuma nije potrebna jednoglasna odluka, Bruxelles želi postići jedinstven stav. 

Pročitajte više