Među beskućnicima u Hrvatskoj i umirovljenici. Nisu mogli plaćati režije

Screenshot: N1

BESKUĆNIŠTVO je u Hrvatskoj u porastu. Prema procjeni Hrvatske mreže za beskućnike, u Hrvatskoj je najmanje dvije tisuće beskućnika - onih koji doslovno spavaju na ulicama.

Najviše ih je u Zagrebu. Bez toplog krova nad glavom je, procjenjuje se, tisuću ljudi. Usred sve veće inflacije, korone i potresa oni koji rade u prihvatilištima primjećuju da raste broj korisnika. A sve više je onih najstarijih - umirovljenika.

N1 je porazgovarao sa 74-godišnjim Zagrepčaninom koji je spletom nesretnih okolnosti ostao bez toplog krova nad glavom. Prije četiri mjeseca spas je našao u prihvatilištu za beskućnike.

"Ja sam bio u radnom odnosu do 91. godine i firma je otišla u stečaj, ostao sam bez posla, pokušao sam na sve načine skupiti radni staž, osnovao sam kazališnu grupu. Međutim, na bazi amaterizma bilo je teško i tako sam morao zatvoriti firmu. Ostvario sam mirovinsku starosnu mirovinu koja je mala, nisam mogao plaćati stanarinu, režije su bile velike."

Prihvatilište za beskućnike

On je tek jedan od stotinjak beskućnika u ovom prihvatilištu u Velikoj Kosnici. A poražavajući podaci šire se Hrvatskom u kojoj je najmanje 2000 beskućnika - onih koji doslovno spavaju na ulicama. Najviše ih je u Zagrebu, a čak je 10.000 onih koji su u riziku od siromaštva. U doba krize ovakve tužne sudbine posebno zahvaćaju najstarije pa se u prihvatilište javlja sve više umirovljenika.

"Imali smo sad unazad jedno mjesec dana nekoliko zahtjeva za osobe iznad 65 godina, gdje je problematično to što su mirovine niske, inflacija je i sve je poskupjelo, ne mogu više podmirivati troškove stanovanja i života. Tako da su primorani potražiti pomoć u centru za socijalnu skrb i doći ovdje u prihvatilište", rekla je Andrea Kozec Prizanec, voditeljica prihvatilišta za beskućnike.

Prema Državnom zavodu za statistiku, stopa siromaštva za one iznad 65 godina u 2021. bila je 34.4 posto. Godinu ranije 31. Ne bi čudilo da ove godine bude još veća. Sami umirovljenici priznaju da im je 2022. teško financijski izdrživa.

"Spečem kruh, onak, i čaj i to mi je večera"

"Spečem kruh, onak, i čaj i to mi je večera, ne treba se mesa jesti", kaže nam jedan beskućnik.

Ako žele potražiti prihvatilište i prenoćište, u Hrvatskoj ih mogu pronaći na samo 15 lokacija i u nekoliko stambenih zajednica koje mogu primiti do 450 ljudi. Premalo, upozoravaju iz Hrvatske mreže za beskućnike:

"Zakonski je riješeno da svaki grad koji je središte županije mora imati barem prenoćište ili prihvatilište, a mi imamo gradova koji nemaju to. Propisano je da zakonom moraju otvoriti, a kako nisu predviđene kazne, ne pokreće se pod izlikom da nema beskućnika kod njih, a mi na terenu znamo da ima", rekao je Drago Lelas iz Hrvatske mreže za beskućnike.

Tijekom zime zahtjeva za smještaj u prihvatilištima sve je više. A neizvjesno je kakva će biti ova zima u kojoj je inflacija narasla na 12.8 posto, a oni najsiromašniji, ujedno i najrizičniji, jedva krpaju kraj s krajem.

Pročitajte više