Mesić na konferenciji "Otoci bez arhipelaga" i u San Marinu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić sudjelovat će u subotu i nedjelju na konferenciji "Otoci bez arhipelaga", u organizaciji Centra Pio Manzu u talijanskom gradu Riminiju, a u ponedjeljak odlazi u službeni uzvratni posjet Republici San Marino, priopćio je u petak Ured Predsjednika.

Predsjedniku Mesiću bit će tom prigodom na konferenciji uručena Zlatna medalja Predsjedništva Talijanske Republike za doprinos napretku Hrvatske na njenom putu u Europsku uniju.

Ovom medaljom Centar Pio Manzu izražava priznanje predsjedniku Mesiću na njegovu ključnom doprinosu miru u izgradnji jače povezane europske zajednice naroda, kultura i regija, kaže se u priopćenju.

U obrazloženju priznanja također se, prema priopćenju, ističe osobita uloga predsjednika Mesića u napredovanju Hrvatske ka ostvarivanju njezina strateškog cilja - ulaska u EU i postizanju europskih ekonomskih, socijalnih i demokratskih standarda te u vođenju zemlje kroz izazove političke, ekonomske i socijalne tranzicije.

Posebice se ističe zasluga predsjednika Mesića i vlada koje su se za njegova mandata izmijenile, u izgradnji pomirenja, tolerancije i suživota s ostalim narodima u regiji.

Centar Pio Manzu nevladina je organizacija, utemeljena 1969. uz pomoć UN-a i UNIDO-a, koja koordinira i promiče aktivnosti vezane uz istraživanje ekonomskih i drugih znanstvenih aspekata odnosa čovjeka i okoline te provodi globalna istraživanja o pojedinim temama od interesa za javni, privatni i neprofitabilni sektor. Centar, čiji je cilj biti spona između svijeta istraživača i donositelja odluka, svake godine organizira konferenciju na kojoj se raspravlja o globalnim temama i budućnosti čovječanstva. Na čelu Znanstvenog vijeća Centra nalazi se bivši ruski predsjednik Mihail Gorbačov, a počasni predsjednik je bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost i državni tajnik Henry Kissinger. Suorganizatori ovogodišnjeg skupa su UN, EU, Predsjedništvo Italije, predsjedništvo talijanske vlade, Zastupnički dom talijanskog parlamenta te ministarstvo vanjskih poslova.

Predsjednik Mesić boravit će u ponedjeljak u uzvratnom službenom posjetu Republici San Marino, državi koja se smatra najstarijom postojećom republikom na svijetu, a koja je među prvima priznala neovisnu Hrvatsku. Od osamostaljivanja RH i uspostave diplomatskih odnosa 1993. bilateralni odnosi sa San Marinom odvijali su se u duhu prijateljstva, bez otvorenih političkih pitanja. Predsjednik Mesić u više se navrata sastajao s čelnicima te treće najmanje države u Europi koja broji 28.500 stanovnika, zemljopisno smještene u središnjem dijelu Italije, a kapetani regenti Antonio Lazzaro Volpinari i Giovanni Francesco Ugolini, koji su tada obavljali šestomjesečni mandat šefa države, boravili su u rujnu 2002. u službenom posjetu Hrvatskoj. Sada su, za razdoblje od 1. listopada 2004. do 31. ožujka 2005. na dužnosti državnog poglavara kapetani regenti Giuseppe Arzilli i Roberto Raschi.

Hrvatsku i San Marino vežu i duboke povijesne veze s obzirom na to da utemeljitelj te države, svetac Marin, potječe s otoka Raba, s kojim ova državica ima dugogodišnje prijateljske odnose i potpisanu Povelju o bratimljenju 1968. godine.

San Marino je jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima pozitivnu bilancu robne razmjene, čija ukupna vrijednost iznosi 1.806.000 dolara, od čega na hrvatski izvoz otpada 1.093.000 dolara.

Dvije države imaju za sada potpisan samo Ugovor o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, potpisan u svibnju 2004., a u pripremi je više drugih bilateralnih ugovora namijenjenih unapređenju gospodarske i druge suradnje.


Pročitajte više