Mesić: Nakon posjeta Del Ponte Hrvatska će biti u sasvim drugačijoj poziciji

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u srijedu kako očekuje da će Hrvatska, nakon posjeta glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Zagrebu u četvrtak, biti u sasvim drugačijoj poziciji nego danas.

"Hrvatska će pokazati kvalitetnu suradnju i ispunjavanje Akcijskog plana suradnje s Haškim sudom kojeg je predstavio premijer Ivo Sanader", izjavio je Mesić nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim.

"Očekujem da ćemo imati sasvim drugačiju poziciju", odgovorio je Mesić na upit hoće li hrvatski dužnosnici uvjeriti Carlu del Ponte da Hrvatska čini sve na rješavanju slučaja Gotovina.

Govoreći o ispunjavanju kriterija za pristup Europskoj uniji, hrvatski predsjednik podsjetio je na provedene reforme hrvatske vojske, policije i carinske službe, te na tekuće reforme pravosuđa i javne uprave.

Ustvrdio je da Hrvatska ispunjava i uvijet potpune suradnje s Haškim sudom, ali da policijske i obavještajne službe nisu mogle ući u trag generalu Gotovini na hrvatskom teritoriju.

"Obavještajne službe i policija rade na tome i siguran sam da ćemo i tu prepreku prevladati u suradnji sa stranim službama i policijama", rekao je predsjednik Mesić.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u četvrtak će se u Zagrebu sastati s premijerom Ivom Sanaderom, s kojim će razgovarati o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Ocijene Carle del Ponte da hrvatske vlasti ne surađuju u potpunosti s Haagom bile su odlučujuće za odluku Europskog vijeća o odgodi pregovora s Hrvatskom 17. ožujka.

Pročitajte više