Metropolitan opera od iduće sezone uvodi zimsku stanku

PRVI put u svojoj 120-godišnjoj povijesti, Metropolitan opera će iduće godine uvesti stanku usred sezone.

Promjena u tradiciji Meta bit će uvedena u sezoni 2004./2005., a odluka je donesena zbog pada prodaje karata nakon božićnih i novogodišnjih praznika i učestalijih proba, objasnio je ovih dana upravitelj opere Joseph Volpe.

"Na taj će se način sezona nastaviti s novom energijom," dodao je Volpe.

Bit će to prva stanka unutar sezone od otvorenja Meta 1883., a jedini prekidi dogodili su se sredinom 1960-ih godina kad se opera selila u Lincoln Center, no tada je svaka sezona produživana do lipnja kratkim festivalima.

Iduća će sezona započeti 20. rujna, a neće biti predstava tijekom dva tjedna od 10. siječnja, s time da će drugi tjedan nastupati orkestar Meta.

Operna kuća će ponovno započeti s predstavama 24. siječnja, i to s četiri predstave toga tjedna, a već će tjedan kasnije nastaviti uobičajenim ritmom od sedam opera tjedno.

Zbog promjena, sezona Metropolitana će se produžiti do 22. svibnja, a American Ballet Theater morat će pomaknuti svoju dvomjesečnu sezonu u Metu.

Sezona 2005./2006. započet će 19. rujna, što će biti malo ranije nego ranijih godina, dok će sezona 2006./2007. započeti 25. rujna, praznici u sredini će trajati samo tjedan dana, a kraj sezone je predviđen za 13. svibnja.

Aktualni Metov program ima 26 opera u 32 tjedna, a glavni problem izvođačima jest premalo vremena za probe.

Dok se upravo tjedan uoči Božića bilježi najbolja prodaja karata, nakon blagdana nastupa zatišje te se pokazalo da je to najbolje vrijeme za pauzu.

Konačno, Volpe bi želio izmijeniti i uobičajeni program Metropolitan opere, na kojem su izvedbe svake večeri od ponedjeljka do subote plus matineja u subotu.

Njegov je plan ukinuti predstave ponedjeljkom i uvesti nedjeljne matineje, što bi bilo vrlo popularno među publikom.

Pročitajte više