Turudić je postao glavni državni odvjetnik, stigla oštra reakcija Milanovića

Foto: Pixsell, Index

Ivan Turudić je preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika i na konferenciji za novinare najavio skore razgovore s Uskokom, županijskim i općinskim državnim odvjetništvima, ali i ministrom pravosuđa.

"Određen sam HDZ-om. Nikad nisam bio član. Bio sam u Domovinskom ratu 1990. HDZ je bio taj koji je pokrenuo otpor u Hrvatskoj", govorio je Turudić o jedinoj hrvatskoj stranci pravomoćno osuđenoj za korupciju. Lagao je, između ostaloga, o Josipi Rimac kao i o susretima sa Zdravkom Mamićem.

Na Turudićevo preuzimanje dužnosti reagirao je predsjednik Zoran Milanović. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Republika Hrvatska ostala je danas bez još jedne neovisne institucije jer je vođenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske preuzeo Ivan Turudić koji je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskog i privrženost HDZ-u. Novi Glavni državni odvjetnik izabran je isključivom voljom Andreja Plenkovića i HDZ-a uz političku asistenciju nekolicine saborskih zastupnika bezuvjetno odanih HDZ-u, kako prije tako i sada.

HDZ je preko „njihovog dečka“ Ivana Turudića preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom kaznenog progona u Republici Hrvatskoj što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao neovisnog i samostalnog pravosudnog tijela. Osim što su DORH kao instituciju stavili pod partijsku kontrolu, Andrej Plenković i HDZ preuzeli su i kontrolu nad samim kaznenim postupcima jer su prethodno donijeli Lex AP koji ima za cilj ne samo spriječiti objavu informacija o istragama, nego i kazniti sve koji te informacije javno objave.

"Za HDZ i Turudića korupcija nije problem"

Cilj Lex AP-a je spriječiti javnu kontrolu nad radom institucija represivnog progona i time omogućiti Turudiću da samostalno, bez ikakvog nadzora, odlučuje koga će progoniti, a koga neće. Pa tako i njegove poruke koje je razmjenjivao s Josipom Rimac nikada ne bi postale javne jer bi onoga tko bi ih pustio u javnost progonio isti taj Turudić. Za HDZ i Turudića korupcija nije problem dok se o njoj javno ne govori. Hrvatsko pravosuđe ušlo je tako u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države.

Nametanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika usprkos svim upozorenjima i informacijama koje dokazuju da se on kao predsjednik suda potajice nalazio i družio s čovjekom protiv kojega je na tom istom sudu pokrenuta istraga – čime se trajno diskvalificirao za tu dužnost – ne može i neće postati prihvatljiv i dopušten model vladanja u Hrvatskoj.

Nema političke, profesionalne ili moralne zastare koja bi mogla saprati s Ivana Turudića takvo prljanje sudačke profesije i njegovu profesionalnu neetičnost. Dakle, ničim se neće moći opravdati njegovo imenovanje, kao što Andrej Plenković i HDZ i njihovi žetončići neće moći sa sebe skinuti biljeg zaštitnika kriminala i korupcije.

Neovisne i samostalne institucije, uključujući DORH, oslobođene HDZ-ovog partijskog jarma moraju biti imperativ političkog djelovanja sviju koji žele dobro Republici Hrvatskoj. Samovolja Andreja Plenkovića i HDZ-a, kojima je cilj ovladati cijelom državom, upozorava kako je danas još važnije braniti institucije hrvatske države."

Pročitajte više