Milorad Dodik je u Harisu Silajdžiću našao svoju muzu

"BIH SE ne može podijeliti. Svatko tko to pokuša postići, snosit će posljedice", kazao je zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian na redovnoj sjednici Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi Aktualna politička situacija u BiH - "Slijede li nove podjele".

Kako je objasnio Gregorian, povod ovoj sjednici su sukobi u posljednje vrijeme na relaciji Milorad Dodik - Haris Silajdžić, koji uključuje suludu priču o odcjepljenju RS. Naglasio je da se Silajdžić već dvije godine ponaša kao neprijatelj RS-a, dok Dodik prijeti odcjepljenjem.

"Silajdžić ide po svijetu tražeći podršku za svoje projekte. Na razna upozorenja Dodiku da se odrekne priče o odcjepljenju, on uzvraća novim pričama. Činjenica je da je Dodik u Silajdžiću našao svoju muzu", kazao je Gregorian. Prema njegovom mišljenju, objektivno nema prijetnji za postojanje RS, ali se priča o izdvajanju i dalje nastavlja, što mora prestati.

"Dakle, znamo što su simptomi. Radi se o političkoj strukturi ove zemlje, u kojoj političari pokušavaju sačuvati sustav u kojem kontroliraju sve aspekte gospodarstva", pojasnio je Gregorian istaknuvši kako je temeljem te kontrole ipak zemljište samo.

"Zemljište treba izvući iz ruku političara"

Ujedno je najavio kako namjerava predložiti reformu, koju će proslijediti distriktu Brčko u siječnju sljedeće godine, a koja se odnosi na posebnu reformu vlasništva nad zemljištem. "Zemljište treba izvući iz ruku političara. To nije dio Daytonskog sporazuma, ni dio uvjeta za tranziciju iz OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU-a, ali predstavlja zdrav razum i ono što je trebalo napraviti prije desetak godina", poručio je Gregorian.

Ig.M.

Pročitajte više