Ministar Jurčić: Ponuda "Mečelja" za kupnju Željezare bez bankovne garancije

MINISTAR gospodarstva Ljubo Jurčić na današnjem susretu s veleposlanikom Rusije Eduardom Leonidovičem Kuzminom istaknuo je kako ruska tvrtka ´Mečelj´ uz svoju ponudu za kupnju Željezare Sisak nije dostavila uobičajenu bankarsku garanciju za ovakvu vrstu posla koja bi jamčila ispunjavanje ugovornih obveza

Ministar Jurčić primio je danas veleposlanika Kuzmina, a na sastanku na kojem je bio prisutan i savjetnik predsjednika RH za gospodarstvo Dubravko Radošević, razgovaralo se, među ostalim, o ponudi tvrtke ´Mečelj´ za kupnju sisačke Željezare, izviješteno je iz Ministarstva gospodarstva.

Jurčić je jasno upoznao veleposlanika Kuzmina kako ruski ´Mečelj´ uz svoju ponudu za kupnju Željezare Sisak nije dostavio uobičajenu garanciju za ovakvu vrstu posla, a ulaganje u temeljni kapital tvrtke nije nužno ulaganje u proizvodnju već financijska transakcija koja može imati različite efekte.

Jurčić je, napominje se u priopćenju, još jednom istaknuo važnost izdavanja standardne bankarske garancije za dobro izvršenje posla, odnosno ispunjenje obveza iz ugovora kod kupnje Željezare Sisak, koja služi kao potvrda boniteta tvrtke i instrument osiguranja plaća radnicima. Njezin je cilj zaštita prava, interesa i digniteta zaposlenih u Željezari te ima socijalnu i moralnu neprocjenjivu vrijednost. Ministar gospodarstva je ponovio kako je u međunarodnim poslovima bankarska garancija opće prihvaćen financijski instrument osiguranja.

Ministar Jurčić samo daje mišljenje o ponudama za kupnju Željezare Sisak koje je neobvezujuće. ´Oni koji će sklopiti ugovor o kupnji Željezare snose i odgovornost za daljnje poslovanje tvrtke´, kazao je Jurčić.

Pročitajte više