Ministarstvo financija ne može "haračiti" najbogatije jer to ne bi bilo po zakonu

"KOD DOHOTKA od samostalne djelatnosti ne isplaćuje se plaća već se dohodak ili gubitak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, a porez se utvrđuje na temelju godišnje porezne prijave. Nije riječ o isplati primitaka niti ostvarivanju tih primitaka od određenog isplatitelja", stoji u današnjem obrazloženju Ministarstva financija Ivana Šukera u kojem su se očitovali na napise kako je Zakon o kriznom nametu nedorečen te da bi mogao "pasti" na Ustavnom sudu.

Za najbogatije ne može

Naime, u Zakonu nigdje nije definirano plaćanje poreza na dohodak samostalne djelatnosti kojima se bavi oko 100.000 Hrvata, a među kojima su i neki koji vrlo dobro zarađuju poput odvjetnika, javnih bilježnika, privatnih liječnika ili stomatologa. Ministarstvo financija danas je objasnilo kako to ne bi bilo po zakonu.

"Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke primjenjuje se na primitke isplaćene do 31. prosinca 2010. godine, što znači da porezni obveznici za ukupno ostvareni dohodak u 2010. godini imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave u 2011. godini dakle u trenutku kada prestaje važenje i prestaje primjena Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke", stoji u posebnom priopćenju ministarstva Ivana Šukera.

Tko sve može

Prema tom zakonu, podsjeća ministarstvo, namet plaćaju oni koji primaju primitke od nesamostalnog rada (plaću i mirovinu) prema Zakonu o porezu na dohodak, kao i oni koji imaju primitke od kojih se utvrđuje drugi dohodak prema Zakonu o porezu na dohodak. Tu su i mirovine na koje se prema Zakonu o porezu na dohodak ne plaća porez na dohodak te primitke koji se fizičkim i pravnim osobama isplaćuju po osnovi dividendi i udjela u dobiti

Pročitajte više