Ministarstvo kulture prihvatilo primjedbe HND na medijski zakon

Ministarstvo kulture prihvatilo je sve primjedbe Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva (HND) na tekst Konačnog prijedloga zakona o medijima koji je Vlada uputila u saborsku proceduru i predložit će ih kao svoje amandmane, priopćeno je danas iz HNDa.

Prema prijedlozima HND-a, precizirat će se članci zakona koji govore o službenoj tajni, a ujedno će Ministarstvo konačno pokrenuti postupak za izmjenu Zakona o zaštiti tajnosti podataka iz 1996., po kojem bi, kad bi se primjenjivao, bilo utuživo objavljivanje svake informacije u posjedu javne vlasti.

Nedopuštenim ograničavanjem dostupnosti informacija HND smatra omogućavanje uporabe tehničkih pomagala u praćenju sudskih rasprava i traži da se i to pitanje zakonski uredi.

HND je predložio da se sadašnja formulacija o zaštiti privatnosti zamijeni onom iz važećeg Zakona o javnom priopćavanju jer iz prijedloga proizlazi da se o osobama koje obavljaju javnu službu ili dužnost mogu objaviti samo informacije vezane uz javnu službu ili dužnost koju obavljaju. Tako formuliranim člankom prekomjerno je zaštićena privatnost državnih dužnosnika, odnosno političara, smatra HND koji traži i ukidanje ili ublažavanje predloženih odredbi o zaštiti izvora informiranja.

Ministarstvo je prihvatilo i sugestiju da se u novi zakon, kao krovni akt koji određuje djelovanje medija, uvrste i odredbe o ograničenju koncentracije vlasništva nad elektroničkim medijima iz Zakona o elektronskim medijima.

HND očekuje da će njegovi predstavnici, u skladu s dosadašnjim dobrim običajima, biti pozivani na sjednice nadležnih saborskih odbora prije nego li se prijedlog zakona pojavi u sabornici.

(Hina) pp/ggrb so

Pročitajte više