Miroslav Kutle priveden zbog napada na Josipa Galinca pa pušten na slobodu!

MIROSLAV KUTLE uhićen je tijekom noći na području Vrgorca i to zbog novih kaznenih djela, odnosno kriminalističke obrade koja se protiv njega vodi u Zagrebu, potvrdio nam je Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije.

Borovec nije htio ulaziti u detalje obrade pa čak ni kazati o čemu je točno riječ. "Još je prerano za to, ali uskoro će javnost o svemu biti izviještena", kazao je Borovec. U popodnevnim satima Kutle je policijskim kombijem iz Vrgorca prebačen u Zagreb, ali prije toga je policija pretresla njegov osobni automobil marke Mercedes. No, očito nije pronađeno ništa zbog čega bi ga mogli zadržati u pritvoru, s obzirom da je oko 20:30 sati pušten iz policijske postaje u društvu svog odvjetnika.

Iz policije je službeno potvrđeno kako se nad Kutlom provodi kriminalistička obrada jer se kontroverzni tajkun dovodi u vezi s napadom na javnu osobu, a Krunoslav Borovec je u razgovoru za Index također kazao kako je Kutle uhićen zato što postoje indicije da je povezan s napadom na direktora Industrogradnje Josipa Galinca!  Podsjećamo, direktora Industrogradnje su dva napadača pretukla metalnim palicama ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Ranije ovog tjedna je MUP ponudio 50.000 kuna nagrade za svaku informaciju koja bi mogla dovesti do osoba koje su napale Galinca.

"Nisam još čuo ništa službeno i ne bih davao komentare dok ne dobijem službene informacije od policije", rekao nam je Josip Galinec u kratkom telefonskom razgovoru.

Kutle pušten nakon obavijesnog razgovora

Kutle je iz policije pušten oko 20:30 sati, a iz postaje je izašao u pratnji svog odvjetnika Rajka Mlinarića, koji je također kazao da je Kutle saslušavan u vezi napada na Galinca, ali je pušten na slobodu nakon što je policajcima kazao da ništa ne zna o tom događaju. Kutlin odvjetnik također kaže kako njegov klijent kad je uhićen nije pokušao pobjeći u BiH, već je bio na putu za Dubrovnik. "Kutle se uvijek pojavljivao na sudu u svim postupcima koji su se protiv njega vodili", rekao je Mlinarić.

Kutlin se odvjetnik također potužio zbog načina na koji je njegov klijent priveden. "Zna se da se ljudi na obavijesni razgovor pozivaju tako što im se na kućnu adresu pošalje poziv. To ovdje nije bio slučaj", rekao je Mlinarić, te opisao kako su Kutlu policajci zaustavili na cesti i priveli u postaju.

Kutle za malverzacije u slučaju "Gradski podrum" dobio tri godine zatvora

Prije mjesec dana Vrhovni sud naložio je da se Kutli i ostalima sudi u slučaju Slobodne Dalmacije, a na splitskom sudu protiv njega je još uvijek aktualan čitav niz istraga, poput predmeta "Jadrantekstil" i "Dalma".

Danas je u 13 sati Miroslav Kutle nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija u privatizaciji "Gradskog podruma". Sumnjalo se da je Kutle želio pobjeći u BiH iz straha od zatvorske kazne. Toj praksi posljednjih godina pribjegavaju mnogi hrvatski državljani, a posljednji od njih je Branimir Glavaš koji je svoju sigurnost od zatvora pronašao u susjednoj zemlji koja ga ne smije izručiti.

Kutle po ovoj presudi ne može biti zadržan u pritvoru jer je nepravomoćnom presudom kazna manja od pet godina zatvora. U slučaju da je ta kazna na Županijskom sudu u Zagrebu bila veća od pet godina, Miroslav Kutle morao bi "po sili zakona" ostati u pritvoru.

Kutlini branitelji najavili žalbu

Osim Kutle, zbog malverzacija prilikom privatizacije Gradskih podruma kazne su izrečene i njegovim suoptuženicima; Dragutin Mužić dobio je uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, uz rok kušnje od tri godine, Ilija Milišić osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora, Mario Piškurić na godinu dana zatvora, a Nives Simeunović na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Globus grupi će se također oduzeti 1,2 milijuna kuna nezakonito stečenog novca, a optuženici će morati podijeliti 100 tisuća kuna naknade za sudske vještake. Svaki od optuženika mora platiti 5.000 kuna sudskih troškova.

Kutlini branitelji u razgovoru s novinarima nakon izricanja presude rekli su kako nisu zadovoljni jer su očekivali da će njihov klijent biti oslobođen, te su najavili da će uskoro uputiti žalbu. No, žalbu na presudu predat će i tužiteljstvo, koje smatra da je Kutle prošao s preblagom zatvorskom kaznom.

Nagađalo se i da je Kutle uhićen zbog bombe ispod Pavićevog automobila

Borovčeva izjava kako je Kutle uhićen zbog "kriminalističke obrade koja je u tijeku", izazvala je razna nagađanja zbog čega je zapravo najpoznatijem privatizacijskom tajkunu onemogućeno da prijeđe granicu. Sasvim je, naime, jasno da Kutle nije mogao biti uhićen zbog Gradskog podruma, s obzirom da je presuda u tom slučaju izrečena tek danas u 13 sati. Posebno jer je osuđen na tri godine zatvora, a pritvor se određuje samo osobama koje su nepravomoćnom presudom osuđene na tri ili više godina zatvora.

Brzo su se zbog toga pojavila nagađanja kako bi njegovo uhićenje moglo biti povezano s bombom koja je 2003. godine podmetnuta ispod automobila Ninoslava Pavića, ili s napadom na Galinca. Vrlo brzo se pokazalo da je ova druga teorija točna, što je za Index potvrđeno iz samog vrha policije. 

U "Otvorenom" umjesto Kutle - seksualne navike Hrvata!

"Do 17 sati popodne ja sam uspjela naći samo dva čovjeka koja bi u studiju o tome govorila", objasnila nam je Dijana Čuljak Šelebaj zbog čega je promijenjena tema večerašnjeg Otvorenog. Naime, tema večerašnjeg "Otvorenog" trebala je biti "Utjecaj medija na pravosuđe i politiku", a dnevni povod za takvu temu upravo je uhićenje tajkuna Miroslava Kutle. Očito javnim ličnostima nije ugodno sjesti u HRT-ov studio kako bi raspravljali o slučaju koji je definitivno najveća tema današnjeg dana, pa ćemo umjesto toga čuti što Gordan Jandroković ima za reći o odnosima sa Slovenijom nakon današnjeg trilateralnog sastanka sa Samuelom Žbogarom i Ollijem Rehnom, nakon čega slijedi druga tema emisije - seksualne navike Hrvata.

Dragan Miljuš / Petar Vidov / I.Kri.
Foto: Braco Ćosić / Cropix

Pročitajte više