Mirovinski fondovi: Novac iz drugog stupa je osobna imovina građana

Foto: FaH

"ŠTO mislite o najavi vlade prema kojoj će obvezni članovi drugog mirovinskog stupa, odnosno generacija rođena 1962. i kasnije, moći dobiti 27 posto dodatka samo ako ušteđevinu iz drugog stupa prenesu u prvi stup, odnosno u državni proračun", bilo je novinarsko pitanje koje smo uputili mirovinskim fondovima.

Umjesto odgovora na pitanje - priopćenje

No umjesto odgovora, dobili smo priopćenje Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) u kojem stoji da su se danas susreli s Markom Pavićem, ministrom rada i mirovinskog sustava. 

U priopćenju se naglašava da su sredstva na osobnim računima u drugom mirovinskom stupu osobna imovina hrvatskih građana, a jasno je i kako traže da povećanje od 27 posto dobiju i njihovi članovi, a ne samo oni u prvom stupu. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) zatražila je sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava povodom najavljenih promjena paketa mirovinskih zakona. Predstavnici UMFO-a i svih društava za upravljanje mirovinskim fondovima sastali su se potom danas s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem, te razgovarali o predloženim zakonskim promjenama. 

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava upoznato je sa stavovima UMFO-a koji ostaje pri uvjerenju kako je ulaganje u drugi mirovinski stup održivo i dugoročno isplativo za članove mirovinskih fondova. UMFO vjeruje da  većina osiguranika prepoznaje dugoročnu vrijednost mirovinske štednje u drugom stupu. Hrvatski mirovinski fondovi s prinosima  od osnivanja od gotovo 6% u najbrojnijoj kategoriji B su među najuspješnijima u Europi. Od početka rada stvoreno je 31 milijarda nove vrijednosti za što su uvećani osobni računi građana.

Radna skupina 

Navedeni podatak najbolje ilustrira činjenica da 100 uloženih kuna na početku reforme danas vrijedi 240 kuna. Ono što je na početku reforme bilo planirano, a nije ostvareno je podizanje stope izdvajanja za drugi stup na 10%. Da je tome tako i izračuni mirovina iz kombiniranog sustava bi već sada drugačije izgledali. Iako pravi rezultati će se vidjeti tek u dužem periodu kako u visini mirovina iz II stupa tako i rasterećenju budžeta u dijelu iz kojeg se nadomještaju nedostatni iznosi za isplatu mirovina iz I stupa. Kombinirane mirovine nisu niže radi „malih“ mirovina iz II stupa (one niti ne mogu biti više obzirom na izdvajanje od samo 5% i perioda od 16 godina) nego radi dodatka od 27% na mirovine iz I stupa na koje osiguranici iz kombiniranog sustava nemaju pravo.

UMFO  smatra, a  temeljem  informacija koje nam nisu u potpunosti cjelovite, da je predloženo rješenje povratka u I stup za one kojima je to povoljnije, samo privremeno rješenje koje pokriva građane  koji su već ili će u skoro vrijeme otići u kombiniranu mirovinu, a nisu u kombiniranom sustavu odradili čitav radni vijek, mišljenja smo što smo da dodatak od 27% treba razmotriti i za članove kombiniranog sustava što kontinuirano i zagovaramo. Zato ćemo na radnim skupinama Ministarstva  rada i mirovinskog sustava na koje smo pozvani dati svoje prijedloge i izračune.

Osobna imovina

Sredstva na osobnim računima u drugom mirovinskom stupu osobna su imovina hrvatskih građana; koja predstavlja njihovu  mirovinsku štednju koja im u budućnosti može osigurati veće mirovine i kvalitetniji život u mirovini. Dodatno ta su sredstva nasljedna.

Pozdravljamo iskazanu spremnost Ministarstva rada i mirovinskog sustava za nastavak dijaloga o predloženim zakonskim promjenama.

UMFO vjeruje da će upravo kvalitetan mirovinski sustav koji omogućuje dostojne mirovine kroz 2. stup biti jedna od najučinkovitijih demografskih mjera za RH."


 

Pročitajte više