Muskova cura otkrila zašto je cijenu dionice zaokružio na 420 dolara. Iz zabave

Foto: EPA

AMERIČKA komisija za vrijednosne papire optužila je Elona Muska za prevaru, a smatra se kako je iznos od 420 dolara po dionici Musk odredio zbog simbolike koju taj broj ima među korisnicima marihuane, piše Business Insider.

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prevaru zbog niza lažnih tvitova i traži da odstupi s čela te tvrtke koja se bavi proizvodnjom električnih automobila. Musk je na Twitteru početkom kolovoza poručio kako namjerava privatizirati Teslu, da je financiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici - za petinu više od tadašnje cijene.

SEC je, između ostalog, u optužnici naveo kako je Musk do cijene od 420 dolara po dionici došao na temelju krivog izračuna dobitka od 20 % na zaključnu dnevnu cijenu dionica. Točan iznos trebao je biti 419 dolara po dionici.

Azealia Banks na Instagramu

''Musk je iznos cijene dionica zaokružio na 420 zbog toga što je od svoje djevojke doznao koji značaj taj broj ima u kulturi kanabisa i htio ju je time razveseliti. No to nije, u poslovnom smislu, opravdan potez'', piše u optužnici.

Američka reperica Azealia Banks na svojem je Instagramu u kolovozu objavila razmjenu poruka između nje i djevojke Elona Muska, pjevačice Grimes, u kojima pjevačica kaže kako je Musk počeo pušiti travu zbog nje i kako ga je zainteresirala simbolika broja 420.

"Musk je počeo pušiti travu zbog mene i počeo se izuzetno zanimati za broj 420. Zbog toga se malo našalio i, kada je odlučio privatizirati tvrtku, zaokružio je iznos cijene dionica sa 419 na 420 dolara po dionici. A sada ga SEC zbog toga istražuje", napisala je pjevačica u poruci.

Simbolika broja 420

420, 4:20, ili 4/20 je kôd u kulturi kanabisa koji se odnosi na potrošnju kanabisa, posebno pušenje marihuane u 16:20, kada je, prema društvenim standardima subkulture potrošača kanabisa, najbolje vrijeme za konzumiranje te supstance. Također, broj 420 odnosi se i na slavljenje, kako ga Amerikanci vole nazivati, praznika Weed Day, koji pripadnici te američke subkulture slave 20. travnja diljem Amerike.

> Što je 420, kako je nastao i treba li postati državni praznik?

Pročitajte više