Mutni poslovi u Hrvatskom narodnom kazalištu?

KAKO na kulturan način raditi "nekulturne" radnje? Revizija koju je zatražilo Ministarstvo kulture, a koju je u Hrvatskom narodnom kazalištu provela revizorska kuća "Revizija Zagreb", pokazala je kako se u nacionalnoj kući kulture besramno troši novac poreznih obveznika.

Izvješće "Revizije Zagreb" napisano je na devet stranica, a odnosi se na poslovanje HNK-a u 2002., 2003. i prva tri mjeseca 2004. godine. Dokument koji su napravili u "Zagrebu" pojavio se na Internet stranici Teatar.hr, gdje stoji da im je izvješće ustupio "visokopozicionirani izvor u Ministarstvu kulture".

Osim izvješća koje je nastalo u lipnju prošle godine, a na koje iz Ministarstva, čini se, nitko ne reagira, poražavajuća je i činjenica da je HNK odbio nalaz privatne revizorske kuće. Ovu uslugu Ministarstvo je "Reviziji Zagreb" platilo 56.000 kuna.

Zatim, Ministarstvo je u HNK uputilo privatnu revizorsku kuću, iako je za reviziju poslovanja nacionalne kazališne kuće nadležna Državna revizija. Je li ovaj postupak rezultirao time da nitko neće odgovarati zbog rastrošnosti HNK-a, tek ostaje za vidjeti.

Pored cijelog niza nepravilnosti koje donosi Teatar.hr, prenosimo neke od zanimljivijih.

Revizori se u svome izvješću redovito ograđuju činjenicom da nisu imali uvid u sve potrebne dokumente i kako su revidirali samo financijska izvješća koja je izradio sam HNK.

No i ono što su iz toga zaključili u "Zagrebu", vrlo je poražavajuće za porezne obveznike. Tako je npr. HNK u vlastite prihode obračunao i 556.619 kuna od ulaznica koje nikad nije naplatio.

Tijekom 2002. i 2003. HNK je podijelio 20.589 besplatnih ulaznica, a nakon ministrove hajke počeo ih je naplaćivati 5 lipa, i samo u prva tri mjeseca 2004. takvih podijelio 2.892 komada.

HNK trguje stanovima na koje njegovi zaposlenici imaju stanarsko pravo a onda cijeli prihod zadržava, iako bi ga trebao dijeliti po sljedećoj formuli: 30 posto državnom proračunu, 35 posto Gradu i tek 30 posto kazalištu. Naravno, pri tom bi bilo nužno platiti i zakonskim propisima propisane poreze i doprinose, što u HNK nikome nije palo na pamet.

Dio je to nepravilnosti koje Teatar.hr donosi na svojim stranicama. Te navode provjerili smo kod čovjeka koji može iz "prve ruke" reći nešto o tvrdnjama koje teško blate, kako HNK tako i njega samoga. Riječ je o intendantu HNK-a Mladenu Tarbuku.

Intedant Tarbuk potvrdio je za Index.hr da Ministarstvo kulture zna za ovo izvješće te da je ono bilo podijeljeno novinarima na press konferenciji na kojoj su objavljeni rezultati revizije poslovanja HNK.

Prema Tarbuku, tekst objavljen na Teatar.hr-u je konstrukcija kojoj je cilj pritisak na njega kao intedanta kazališta, a smatra da u tekstu postoje i osnove za tužbu.

S druge pak strane, vlasnica i urednica Teatar.hr-a, Nora Krstulović, rekla je za Index.hr da njoj osobno kao ni Teatar.hr portalu, objavljivanjem izvješća nije bilo u interesu vršiti pritisak na bilo koga pa ni na intedanta Tarbuka.

Krstulović ističe kako je šokantno da se, unatoč ovako poražavajućem izvješću o trošenju sredstava u HNK-u, nikome ne dogodi ništa. Kako kaže, "Novca u kulturi ima dovoljno ali on nije dobro raspoređen te je vrijeme da se raščiste stvari oko finaciranja državnih i privatnih kazališta.".

"Zbog toga, ako se u nacionalnoj kući ovako ponašaju sa sredstvima državnog proračuna, kako može Ministarstvo očekivati da će vlasnici privatnih kazališta raditi pošteno.", ističe Nora Krstulović.

Pročitajte više