Na internetu cvate tržište podacima s ukradenih kreditnih kartica

NA INTERNETU već godinama cvate tržište ukradenih brojeva kreditnih kartica i bankovnih računa te osobnih podataka vlasnika računa, piše list The New York Times.

Na web stranicama poput iaaca.com i cardeportal.org svakodnevno se nude informacije o kreditnim karticama, a cijena za Gold Visa i MasterCard je 100 dolara po komadu.

Vrijednost podataka procjenjuje se prema mogućnostima njihova korištenja za kupovinu putem interneta, izradu krivotvorenih kartica koje se potom mogu upotrijebiti i za podizanje gotovine ili za neke još razrađenije prijevare, piše Times.

Prodavatelji i kupci dolaze sa svih strana svijeta, a većina ovih web stranica vodi se sa servera iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza što otežava njihov nadzor.

Prema procjenama američke vlade oko 10 milijuna Amerikanaca svake godine je žrtva krađe i zloporabe osobnih podataka, što potrošačima nanosi štetu od 5 miljardi dolara, a tvrtkama 48 milijardi dolara na godinu.

Da je uspostavljeno specijalizirano tržište svjedoči i naziv iaaca.com koji je zapravo skraćenica od Međunarodna udruga za promicanje kriminalnih aktivnosti.

Nije poznato koliko brojeva kreditnih kartica i bankovnih računa završi na internetu, ali policija procjenjuje da je tržište golemo.

U listopadu prošle godine američko ministarstvo pravosuđa i tajna služba koja se bavi ovakvim kriminalom objavili su uhićenje 28 osoba u Sjedinjenim Državama i još nekoliko zemalja, među kojima i Švedskoj, Velikoj Britaniji, Bjelorusiji i Poljskoj.

Među uhićenima su bili i Andrew Mantovani i David Appleyard iz SAD-a te Antoli Tjukanov iz Moskve za koje je američko ministarstvo pravosuđa reklo da su bili vođe Shadowcrew.com, najvećeg tržišta na engleskom jeziku na internetu od ukradenih brojeva kreditnih kartica i bankovnih računa do krivotvorenih vozačkih dozvola i putovnica.

Operacija je razbila podzemlje koje je okupljalo 4000 osoba i koje je u dvije godine prodalo i kupilo gotovo dva milijuna brojeva kreditnih kartica i prouzročilo štetu veću od 4 milijuna dolara trgovcima, bankama i pojedincima.


Pročitajte više