Na Međunarodnom filmskom festivalu u paliću 7 hrvatskih filmova

SEDAM filmova iz novije hrvatske produkcije: "Fine mrtve djevojke", "24 sata", "Je li jasno prijatelju", "Nebo, sateliti", "Prezimiti u Riu", njemačkobritanskohrvatska koprodukcija "Josephine", "Kraljica noći" i "Ne dao Bog većeg zla" naći će se na ovogoidšnjem Međunarodnom filmskom festivalu koji se od 25. srpnja do 1. kolovoza održava u Paliću pored Subotice.

Hrvatski redatelj iz Vojvodine Branko Ištvančić imenovan je za izbornika hrvatskih igranih filmova na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Paliću.

"Ovogodišnji izbor predstavlja presjek različitih filmova po žanru, pristupu i autorima koji su se zapaženo istakli u zadnje tri godine u Hrvatskoj", napisao je u svom uvodnom dijelu - komentaru za Katalog Festivala Ištvančić, koji je rodom iz vojvođanskog Tavankuta.

Oslanjajući se na brojne poznate filmove koje je hrvatska kinematografija proizvela u svom razvojnom putu do danas, nailazimo na velik broj filmova koji su možda jače obilježili ovu kinematografiju u kulturološkom smislu nego u tranzicijskom razdoblju iz kojeg nam dolazi sedam filmova uvrštenih u selekciju Regionalnog programa naslovljenih kao "Novi hrvatski film", navodi redatelj, dodajući da posao selektora zato nije bio lak.

Palićki Filmski festival se od ove godine nalazi u obitelji Filmskih festivala europskog filma, i kao takav postao jedan od rijetkih festivala u okruženju, koji ima jasno definiranu koncepciju, navode organizatori.

U sklopu ovogodišnjeg, desetog po redu, festivala bit će prikazana 84 dugometražna igrana, kratka igrana, dugometražna dokumentarna i kratka dokumentarna filma.

Pročitajte više