Najavljen program 57. kazališnog festivala u Avignonu

BELGIJSKI umjetnici s redateljimakoreografima Alanom Platelom i Janom Fabreom ove će godine u povećem broju ući u najljepše dvorište papinske palače u prigodi 57. festivala kazališta u Avignonu koja će trajati od 8. do 28. srpnja.

Theatre du Soleil (Sunčevo kazalište) Ariane Mnouchkine i Bartabasovo konjaničko kazalište Zingaro bit će druge dvije zvijezde kazališne smotre koju je utemeljio Jean Vilar, a kojega će nasljednik Bernard Faivre dArcier napustiti upravu koncem ljeta 2003.

Faivre dArcier odlučio je na Internetu otkriti glavne smjernice ovogodišnjeg programa, zadnjeg kojeg on sastavlja (www.festival-avignon.com).

57. festival održavat će se istodobno u glavnom dvorištu, gdje će se davati kazališno-plesna predstava "Wolf" (pet predstava od 8. do 13.) i u cirkuskom šatoru, u predgrađu Avignona u Chateaublanc, gdje će se davati Bartabasova nova predstava "Loungta, konji vjetra" (petnaest predstava od 8. do 28.).

U Avignonu 2003. sudjelovat će dramski redatelji iz Francuske i inozemstva: Didier Bezace, Stanislas Nordey, Španjolac argentinskog podrijetla Rodrigo Garcia, Argentinac Ricardo Bartis, Mađar Krystian Lupa, Nijemac koji živi u Francuskoj Lukas Hemleb, Litvanac Osakaras Korsunovas, Talijan Antonio Latella, Poljak Krzystof Warlikowski.

Predstavit će se djela autora od Shakespearea do Martina Crimpa, preko Didiera-Georgesa Gabilyja, ValereA Novarine, Pierrea Charrasa, Daniela Danisa.

Ples će predstaviti koreografi iz Francuske, napose Jean-Claude Gallotta, Angelin Preljocaj, Francois Verret i Belgijanci Anne-Teresa de Keersmaeker i Sidi Larbi Cherkaoui.

Pročitajte više