Nakon 37 godina FBI opet na tragu legendarnog kriminalca D.B. Coopera

U NADI da će riješiti nekoliko desetljeća dugu misteriju, FBI je započeo s analizom jednog rastrganog padobrana, kojeg su pronašla djeca igrajući se u jugozapadnom dijelu savezne države Washington.

Padobran, za koji se sumnja da je vlasništvo D.B. Coopera, jednog od najpoznatijih američkih kriminalaca, pronađen je jučer, dok je danas dospio u ruke agenata na detaljniji pregled.

Krajem prošle godine FBI je krenuo s javnom kampanjom, u nadi da će pronaći neke tragove neriješenog zločina, koji već duže vrijeme zaokuplja maštu Amerikanaca.

Naime, u listopadu 1971. godine, čovjek koji se putnicima predstavio kao Dan Cooper (kasnije poznat po legendarnom pseudonimu "D.B. Cooper"), oteo je Northwest Orientov avion na komercijalnom letu na relaciji Portland - Seattle, tvrdivši da posjeduje bombu, te da je spreman upotrijebiti je.

Kada je avion sletio na aerodrom u Seattleu, zamijenio je slobodu putnika za 200 tisuća dolara, te let prema Meksiku. Na tom letu je, prema urbanoj legendi, spremio novac te iskočio s padobranom u blizini granice s Oregonom.

Agenti sumnjaju da je preživio, pošto su uvjeti za sigurno slijetanje bili vrlo loši, kao i teren, no, kako nisu pronađeni ostaci tijela, oko cijelog slučaja i imena D.B. Cooper, nastala je velika priča.

Agent FBI-ja Larry Carr vjeruje da će ovim padobranom postići dobitak na bingu, no napominje da su još daleko od jackpota i rješavanja cijelog slučaja odbjeglog otmičara, koji je kroz godine, zbog svog vješto izmicanja pravdi pridobio mnoge simpatije.

A.P.

Pročitajte više