Nakon pokolja u Winnendenu, Nijemci zabranjuju - paintball

PALE su vrlo bizarne posljedice pokolja u Winnendenu, u kojemu je poludjeli mladić Tim Kretschmer ubio 15 ljudi, među njima i hrvatskog državljanina Denisa Puljića. Njemačka vlada odlučila je dodatno postrožiti zakon o oružju, a u sklopu njega zabranit će i igre kao što su paintball i laserdome, budući da one "simuliraju ubijanje".

Njemački mediji danas su obavijestili kako je vladajuća koalicija u Njemačkoj dogovorila promjena zakona o oružju, kojima će dodatno postrožiti kazne za posjedovanje ilegalnog oružja i bolje nadzirati oružje u posjedu privatnih osoba.

5000 eura kazne

"Dogovorili smo se oko razumnih promjena koje će značiti više sigurnosti bez pretjeranog reguliranja lovaca i ljudi koji se hobistički bave pucanjem", rekao je novinama Neue Osnabrücker Zeitung zamjenik predsjednika parlamentarnog kluba vodeće CDU Wolfgang Bosbach.

Među mjerama se kao vrlo bizarna stvar ističe zabrana paintballa, igre u kojoj igrači jedni druge gađaju kuglicama punjenim bojom i laserdomea, igre u kojoj se puca pištoljima koji imitiraju infracrvenu svjetlost. Prekršitelji zakona mogu ubuduće očekivati kaznu od 5000 eura.

"Te igre simuliraju ubijanje", rekao je Bosbach.

Mjere dolaze dva mjeseca nakon stravičnog Kretschmerovog ubilačkog pohoda u Winnendenu. Nakon što se saznalo da je Kretschmerov otac vlasnik cijelog arsenala oružja, te da je poludjeli ubojica ubojstva počinio pištoljem kojega je uzeo iz očeve spavaće sobe, diljem države mogli su se čuti zahtjevi za uvođenjem još strožih mjera u zakonsku strukturu.

Njemačka već sad ima jedan od najstrožih zakona o oružju na svijetu, a taj je zakon već postrožena nakon ubilačkog pohoda u gradiću Erfurtu 2002. godine.

"Samo kozmetika"

Jedna od mjera novog zakona trebala bi imati veze s kontrolom oružja. Svaki vlasnik oružja morao bi u svakom trenutku pustiti policajce u stan da izvrše provjeru kako oružje drži i koliko poštuje zakonske mjere.

Nadalje, razmatra se i zabrana pucanja iz oružja visokog kalibra maloljetnicima, kreiranje baze podataka i biometričkih sigurnosnih sustava koji bi osigurali da je oružje u posjedu legalnih vlasnika. Vlasnici ilegalnog oružja dobili bi amnestiju ukoliko sami oružje predaju policiji.

Ipak, u Winnendenu nisu zadovoljni. Aktionsbündnis Winnenden, udruga nastala nakon pokolja u tom gradiću, kaže kako je prijedlog novog zakona samo kozmetika.
Potrebno je, tvrde iz udruge, zabraniti privatnim osobama posjedovanje oružja visokog kalibra i zabrana držanja pištolja isključivo u streljačkim klubovima.

F.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više