Nanotehnologijom do regeneracije živčanih stanica

NA KONFERENCIJI NSTI Nanotech 2007 koja se od 20. do 24. ovog mjeseca održava u SantaClari (Kalifornija) dvije prezentacije dale su naznake kako je moguće korištenjem nanotehnologije obnoviti živčane stanice.

Prva metoda, koju razvija Sveučilište u Miamiju,pokazala je kako magnetske nanočestice (MNP) mogu kreirati napetost koja stimulira rast i elongaciju aksona u neuronima središnjeg živčanog sustava.

Druga metoda sa Kalifornijskog Sveučilišta Berkley korist usmjerena nano-vlakna s jednim ili više faktora rasta uz pomoć kojih se živčane stanice mogu obnoviti.

Poznato je kako se stanice središnjeg živčanog sustava ne mogu obnoviti, no razlog za to još uvijek nije poznat. Dr. Mauris N. Silva kaže kako se koristeći mehaničku tenziju koju stvaraju magnetske nanočestice može ubrzati regeneracija i rast aksona in vivo. Taj bi rast mogao premostiti ozljedom oštećeno živčano tkivo. Ova bi metod, iako u ranoj fazi, mogla imati značajan utjecaj na liječenje ozljeda leđne možine.

Periferni živci, kojima se bavi druga studija, prenose signale između mozga i ostalih dijelova tijela, a njihovo oštećenje rezultira gubitkom senzornih i motoričkih funkcija. Najozbiljnija je ozljeda potpuno prekidanje živca, no iako se on s vremenom samostalno regenerira, nije sposoban premostiti oštećenja veća od nekoliko milimetara.

Trenutno je najuspješniji oblik liječenja premoštavanje dijelom zdravog živca uzetim iz drugog dijela pacijentovog tijela, preko kojega živčana vlakna premoštavaju ozljedu. Iako velikog postotka uspješnosti, ova metoda ima mana, poput gubitka funkcija dijela tijela iz kojeg je izvađen živac, broj potrebnih operacija i pronalazak odogovarajućeg živca.

Na Sveučilištu Berkley razvili su novi sintetički graft, odnosno živac koji bi služio kao premosnik oštećenja. Radi se o poravnatim polimerskim nano-vlaknima. Uspjeli su im pridružiti različite biokemikalije direktno na površinu, te tako simulirati kako fizičke tako i kemijske značajke živaca.

Također su razvili inovaciju u tehnologiji proizvodnje tih nanovlakana (electrospinning) koja omogućava prilagođavanje dužine, promjera i debljine grafta. Početak preliminarnih testiranja najavljen je za sredinu svibnja.

Obje tehnologije predstavljaju velik korak naprijed u liječenju ozljeda živčanog sustava, jednog od najvećih problema moderne medicine.

M.S.
Foto:bcm.edu

Pročitajte više