Ne, nema mikročipova u cjepivima protiv korone

Foto: EPA

PFIZEROVO cjepivo protiv korone ima deset sastojaka.

Suprotno nekoliko teorija zavjera koje kruže internetom, mikročip kojim bi vlada pratila ljude nije među njima.

Mjesecima od početka pandemije internetom i društvenim mrežama se šire brojne lažne informacije o cjepivu - od zavjera po kojima se u ljude ugrađuju mikročipovi do vijesti o tome da će cjepivo nekako uspjeti izmijeniti naš genetski kod. Nijedna od tih glasina nije istinita.

Pfizer je nedavno objavio sve sastojke svog cjepiva, a milijuni doza potvrđenog cjepiva krenulo je u svjetsku distribuciju. Amerikanci su cijepljenje Pfizerovim cjepivom već započeli, a istovremeno su na površinu ponovno isplivale i teorije zavjere o cjepivu, piše NYT.

> Ovo je popis sastojaka prvog cjepiva koje stiže u Hrvatsku

Jedan aktivni sastojak

U cjepivu postoji samo jedan aktivni sastojak: molekula glasničke RNA, odnosno mRNA koja sadrži genetsku uputu za protein koronavirusa koji nazivamo spike. Jednom kad se ubrizga u organizam, mRNA će dati uputu ljudskim stanicama da krenu proizvoditi taj protein izlažući tako imunološki sustav visoko prepoznatljivoj značajki virusa.

Ideja je pomoći tijelu da nauči jednu od najvažnijih osobina virusa, tako da će virus biti prepoznat i brzo poništen ako pokuša uspostaviti infekciju. 

Taj mRNA se brzo razgrađuje ne ostavljajući tragove u tijelu. Jedino što ostane je molekularna memorija virusa - ono što je i ideja, odnosno svrha svakog cjepiva. 

Lipidi, šećeri i soli

Pfizerovo cjepivo sadrži i ostalih devet sastojaka. Četiri od njih su lipidi s kompleksnim kemijskim imenima: (4-hidroksibutil) azandiil) bis (heksan-6,1-diil) bis (ALC-3015); (2-heksildekanoat), 2 - [(polietilen glikol) -2000] -N, N-ditetradecilacetamid (ALC-0159); 1,2-distearoil-snglicer-3-fosfoholin (DPSC) i kolesterol.

Ti se lipidi udružuju i tvore masni, zaštitni mjehurić oko mRNA koji je prirodno vrlo krhak i usitnio bi se na komadiće ako se ubrizga izravno u tijelo. Umotani u masnu ovojnicu sfernog oblika, genetske upute lakše dolaze do ljudskih stanica.

Cjepivo također uključuje saharozu ili šećer koji sprječava nakupljanje nanočestica kad se cjepivo zamrzne za skladištenje. 

Cjepivo također sadrži četiri soli: kalijev klorid, monobazni kalijev fosfat, osnovni natrijev fosfat dihidrat i natrijev klorid. Ako vam se zadnji sastojak čini poznatim i trebao bi - to je kuhinjska sol.

Uobičajeni sastojci kao kod svakog cjepiva

Ove uobičajene kemikalije nalaze se u raznim tretmanima i cjepivima koja su dugo u uporabi. Soli u cjepivu pomažu u usklađivanju njegovog sadržaja s okolišem ljudskog tijela koji sadrži vlastitu mješavinu prirodnih soli.

Jerica Pitts, direktorica globalnih odnosa s medijima tvrtke Pfizer, kaže da se cjepivo razrjeđuje vodom i soli prije ubrizgavanja, što je još jedan korak kako bi se osiguralo da ravnoteža soli u smjesi bude prava.

Nijedan od ovih sastojaka ne sadrži mikročipove niti nalikuje mikročipovima.

Koje teorije zavjera o cjepivima protiv korone su najčešća?

Promjena DNA

"Ubrizgavanje RNK u nečiji organizam ni na koji način ne djeluje na DNK ljudskih stanica", kaže profesor Jeffrey Almond sa Sveučilišta u Oxfordu. 

Ona funkcionira tako da organizmu daje uputstvo o proizvodnji proteina koji je prisutan na površini koronavirusa, a imunosni sustav zatim uči prepoznavati i stvarati antitijela protiv tog proteina.

U antivakserskim postovima se obično ističe da tehnologija cjepiva glasničkim RNK (mRNA) "dosad nije bila testirana ni odobrena". 

Istina je da cjepivo s glasničkim RNA dosad nije bilo odobreno, no Pfizerovo je odobreno nedavno, istom tehnologijom cjepivo je proizvela i Moderna, a u posljednjih su nekoliko godina obavljene brojne studije o cjepivima s mRNA tehnologijom koja su primijenjena na ljudima. Nije bilo problema.

Otkako je izbila pandemija, cjepivo je testirano na više desetaka tisuća ljudi širom svijeta i prošlo je rigorozan proces ishođenja dozvola.

Poput svih novih cjepiva mora proći stroge provjere sigurnosti prije nego što se preporuči za široku upotrebu.

U prvoj i drugoj fazi kliničkih ispitivanja cjepiva se testiraju na malom broju dobrovoljaca da bi se provjerila njihova sigurnost i da bi se odredila odgovarajuća doza. 

U trećoj fazi ispitivanja cjepiva se testiraju na tisućama dobrovoljaca da bi se ustanovilo u kojoj su mjeri učinkovita.

Grupa koja je primila cjepivo i kontrolna grupa koja je primila placebo pažljivo se nadziru zbog potencijalnih negativnih reakcija, takozvanih nuspojava.

Nadzor sigurnosti nastavlja se i nakon što se cjepivo odobri za upotrebu. 

Bill Gates i tvrdnje o mikročipiranju

Po teoriji zavjere koja je obišla svijet, pandemija koronavirusa paravan je za plan o ugradnji mikročipova koji se mogu pratiti, a iza svega navodno stoji suosnivač Microsofta Bill Gates. 

Ne postoji cjepivo s "mikročipom" i nema dokaza za tvrdnju da Gates to u budućnosti kani izvesti.

Glasine su se počele širiti u ožujku kad je Gates u jednom intervjuu rekao da ćemo na kraju "morati imati neku vrstu digitalnih certifikata" na temelju kojih će se znati tko se oporavio, tko je testiran i na koncu, tko se cijepio. Nije spominjao nikakve mikročipove.

To je rezultiralo globalno podijeljenim člankom pod naslovom: "Bill Gates će koristiti implantate mikročipa u borbi protiv koronavirusa."

Unatoč nedostatku dokaza, u svibnju je anketa YouGova kojom je obuhvaćeno 1640 ljudi, pokazala da 28 posto Amerikanaca vjeruje kako Gates želi koristiti cjepiva za ugradnju mikročipova u ljude, a među republikancima je taj broj iznosio 44 posto.

Cjepivo neće sadržavati čip i čip neće biti ubrizgan u tijelo. Ambalaža cjepiva može imati RFID mikročip, ali i ne mora

Šprice s cjepivom vjerojatno će sadržavati nešto što se naziva RFID mikročip tvrtke za medicinska rješenja ApiJect Systems America, što će javnim zdravstvenim službama omogućiti prikupljanje podataka o tome kada i gdje je primijenjeno cjepivo, ali taj mikročip neće biti ubrizgan u vaše tijelo. 

Ako ga šprica bude i sadržavala, on će se nalaziti na naljepnici ambalaže cjepiva. Jay Walker, izvršni direktor tvrtke ApiJect, na pitanje o tome kako bi "opcionalni RFID čip" trebao raditi, odgovorio je da on funkcionira na principu sličnom barkodu. Walker kaže da taj kod neće ni na koji način nositi nečiju osobnu informaciju.

Nadalje, objašnjava da je mikročip na ambalaži cjepiva potpuno opcionalna stvar te da američka vlada još nije odlučila hoće li koristiti tu opciju ili ne.

Da se ovaj opcionalni mikročip neće ubrizgati u tijelo potvrdio je za Reuters i Steve Hofman, glasnogovornik ApiJecta. Hofman je istaknuo da je tehnologija opcionalna te da dosad nije zatražena njezina aktivacija. Dodao je da mikročip ni na koji način ne može prikupiti osobnu informaciju. 

Objasnio je i čemu služi. Dvije su mu svrhe: "da bi omogućio zdravstvenim djelatnicima potvrdu da je cjepivo upotrebljivo te da mu nije istekao rok te da nije lažno, odnosno krivotvoreno". Svrha će mu biti i potvrda da je upravo to cjepivo iskorišteno te da se ne dogodi ponovno korištenje. 

Hofman je dodao da će zdravstveni djelatnici, ako se usvoji upotreba te tehnologije, svojim mobitelom moći skenirati ambalažu cjepiva te potvrditi da su nekoga cijepili. 

Lažna tvrdnja o upotrebi tkiva pobačenog fetusa

Postoje i tvrdnje po kojima cjepivo sadrži tkivo pluća pobačenog fetusa, što nije točno.

"Stanice fetusa ne koriste se u proizvodnom procesu nijednog tipa cjepiva", kaže dr. Michael Head sa Sveučilišta u Southamptonu. 

Video postavljen na jednoj od najvećih antivakserskih stranica na Facebooku poziva se na studiju za koju autor tvrdi da pokazuje što sve ide u cjepivo koje izrađuju AstraZeneca i Oksfordsko sveučilište. 

No njegovo je tumačenje pogrešno s obzirom na to da je studija proučavala način na koji cjepivo reagira kad se u laboratoriju uvede u ljudske stanice. 

> Riječki svećenik: Pozivam vjernike da se ne cijepe protiv korone

Do zabune je vjerojatno došlo jer postoji korak u procesu razvoja cjepiva pri kojemu se koriste stanice uzgojene u laboratoriju, a potječu iz embrionalnih stanica koje bi inače bile svakako uništene. Tehnika je razvijena šezdesetih godina prošlog stoljeća, no za potrebe ovog istraživanja nisu korišteni pobačeni plodovi.

Brojna cjepiva izrađuju se na ovaj način, pojašnjava dr. David Matthews sa Sveučilišta u Bristolu, dodajući da se bilo kakvi tragovi stanica u cijelosti uklanjaju iz cjepiva "u skladu s iznimno visokim standardima".

Tvorci cjepiva sa Sveučilišta u Oxfordu ne negiraju da su koristili klonirane stanice, no ističu kako nije riječ o "stanicama tkiva pobačenih fetusa".

Stanice funkcioniraju poput tvornica kako bi proizvele vrlo oslabljen oblik virusa koji je prilagođen tako da djeluje kao cjepivo.

No premda se oslabljeni virus stvara uz pomoć tih kloniranih stanica, sav se stanični materijal uklanja kada se virus pročisti i ne koristi se u cjepivu.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više