Borovi na Marjanu se i dalje suše, ali nitko ne zna zašto se to točno događa

Foto: Društvo Marijan

NA MARJANU nema parazita nematode, pokazalo je istraživanje Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog. Rezultate istraživanja predstavili su Milan Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma Hrvatskog šumarskog instituta i Robert Koharević, ravnatelj Park šume Marjan.  

"Početkom godine krenuli smo u praćenje parazita nematode, specifične po tome što ima sve uvjete za razvoj na Marjanu. Pronašli smo vektore koji su tu nematodu dovodili na Marjan. Htjeli smo tu stvar ispitati do kraja. Imali smo jako sušenje stabala krajem kolovoza, 200 stabala se osušilo. Prva analiza nije pokazala prisutnost nematode. Kolega Pernek i ja smo se dogovorili da uzmemo još jedan uzorak i odnesemo ga na analizu, koja se odradila u Zagrebu i Budimpešti. Prezadovoljni smo nalazom. Nije nađena nematoda, za koju smo mislili da je. Idemo u daljnje istraživanje koje će pokazati što se događa na Marjanu", kazao je Koharević. 

Klimatski ekstremi

"Istraživali smo vektore, nematoda se sama, naime, ne može prenijeti sa stabla na stablo. Kako je krenulo sušenje, pojačano smo tražili uzrok da nematoda nije već prisutna. Pokazalo se da vektora ima obilato, ali nematode nismo našli. Negativan nalaz je dobra vijest. Kada bi imali nematodu, to bi bio europski problem. Morao bi se posjeći veliki broj stabala, ovako imamo borove koji se suše, ali nemamo još odgovor zašto. Nismo našli ni potkornjake. Ne smatramo da su bolesti odgovorne za sušenje. Stabla se ne suše zbog starosti, jer se suše i mlada stabla. Znamo da je bilo klimatskih ekstrema. Ovo sušenje nije tako neobično. Imali smo u Benkovcu sličan slučaj prije par godina, nakon nekog vremena se smirila situacija, nadamo se da će tako biti ovdje", kazao je Pernek.

300 stabala već posjećeno, trebat će ih posjeći još toliko

Koharević je, pak, potvrdio da se borovi na Marjanu i dalje suše, ali manjim intenzitetom.

"Proširilo se prema zapadu, ali nismo primijetili na Institutu", kazao je Koharević.

Posjekli su 300 stabala, a trebat će još toliko. Koharević tvrdi da loše gospodarenje Marjanom nije razlog sušenja borova.

"Mediji su svašta pisali ovih dana. Da se šuma loše održava, pa onda i paušalne ocjene nekih stručnjaka. Ja želim saslušati samo mjerodavne institucije. Ako je nešto rekla šumarska inspekcija, mislim da je to o čemu treba razgovarati, a ne medijima pričati priče da se suši šuma zbog radova u Puntarskoj ulici", kazao je Koharević. 

 

Pročitajte više