"Neprocesuiranjem zločina u vlastitoj državi hrvatski političari svojoj su zemlji oduzeli suverenitet"

DANAS ne bismo raspravljali o presudi iz Haškog suda da Hrvatska ima neovisno sudstvo i uspostavljenu vladavinu prava, ističu osnivači Adriatic instituta Nataša Srdoč i Joel Anand Samy. U tekstu pod nazivom "Hrvatski suverenitet" napominju kako se isti gradi na temeljima neovisnog sudstva i vladavini prava.

"Prema jednostavnoj definiciji iz rječnika, suverenitet je 'potpuna neovisnost i samouprava, sloboda od vanjske kontrole', napominju osnivači Instituta podsjećajući, kako kažu, na čemu je Amerika gradila vlastiti suverenitet.

"Zabrinuti oko svog nacionalnog suvereniteta, SAD je potpisao bilateralne sporazume s gotovo stotinu nacija o neizručenju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu. Amerikanci su željeli zaštititi svoje građane od potencijalnih političkih procesa na Međunarodnom sudu. Poznati kao štovatelji vladavine prava i po svojim naporima da zaštite neovisno sudstvo, Sjedinjene Države rješavaju pitanja odgovornosti svojih vojnika na vlastitom teritoriju", ističe dvojac u tekstu.

Pritom se pozivaju na riječi bivšeg američkog predsjednika Busha o tome kako će svaka osoba koja služi pod američkom zastavom, odgovarati svojim nadređenima i vojnom zakonu, a ne "neodgovornom Međunarodnom kaznenom sudu", kao i na izjave veleposlanika Johna Boltona, tada američkog državnog podtajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost, kasnije američkog veleposlanika u UN-u o tome da je Međunarodni kazneni sud u Haagu "organizacija koja radi u suprotnosti s temeljnim načelima narodnog suvereniteta i nacionalne neovisnosti".

"Bilo bi bolje da su Hrvati u vlastitoj državi procesuirali zločine"

"Pravda treba biti zadovoljena. Oni koji su počinili zločine protiv čovječnosti moraju odgovarati. Pojedinci koji su sudjelovali u ubojstvima civila moraju biti privedeni pravdi. No, prema načelu suvereniteta, bilo bi bolje da su Hrvati u vlastitoj državi procesuirali zločine", smatraju Srdoč i Anand Samy koji, svjesni da Hrvatska ima problema s terminima "neovisno sudstvo" i "vladavina prava", ponavljaju svoj prijedlog od ranije da se raščisti hrvatsko sudstvo te da se uz preostale "poštene i kompetentne domaće suce angažiraju pravosudni stručnjaci, suci i tužitelji iz Amerike i europskih zemalja s jakom vladavinom prava kako bi se omogućila suđenja na hrvatskom teritoriju". Pritom napominju kako bi i trošak bio manji.

"Hrvatski političari lišeni moralnog autoriteta, odrekli su se hrvatskog suvereniteta"

Iz Instituta podsjećaju da je Hrvatska propustila proglasiti i svoj gospodarski pojas, a na što je, prema običajnom međunarodnom pravu, imala potpuno pravo. "Međutim, Europska unija je zatražila da ga Hrvatska ne proglasi, kao jedan od uvjeta za ulazak u EU. Proglašenje gospodarskog pojasa izvor je značajnih mogućnosti za hrvatske građane", pišu Srdoč i Anand Samy pitajući se zašto su hrvatski političari to propustili napraviti za svoje građane kojima su na taj način umanjili prihode u budućnosti, kao i potencijalni izvoz.

"Hrvatska politička elita, čija je pregovaračka moć umanjena pod raširenom političkom korupcijom, i koja i dalje vrši politički utjecaj na pravosuđe, ne može djelovati u najboljem interesu građana. Hrvatski političari to neće priznati. U njihovom interesu nije uspostava vladavine prava i neovisnog sudstva. Lišeni moralnog autoriteta, odrekli su se hrvatskog suvereniteta", zaključuju iz Adriatic Instituta. 

Pročitajte više