Nina Obuljen Koržinek preporučuje vam pet omiljenih knjiga

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek rado se odazvala Indexovom pozivu za sudjelovanje u rubrici književnih preporuka. Koržinek Obuljen je Ministarstvo kulture preuzela u vladi Andreja Plenkovića, no ima i prethodno iskustvo rada u ovoj instituciji kao zamjenica bivšeg ministra kulture Bože Biškupića.

Obuljen Koržinek rođena je u Dubrovniku 1970., a u Zagrebu je diplomirala violinu na Muzičkoj akademiji te francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Doktorirala je pak na Fakultetu političkih znanosti s temom “Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa“.

“Nisam osoba koja je u stanju izabrati pet ili deset najdražih knjiga. Isto je i s glazbom. U različitim razdobljima života moju su pažnju i ostala osjetila zaokupljali različiti tekstovi, zvukovi ili slike. Kako smo sad u razdoblju godišnjih odmora, koje najčešće povezujemo s putovanjima, odlučila sam preporučiti nekoliko knjiga koje mene asociraju na putovanja – ne putopise u doslovnom smislu, nego knjige koje nam otvaraju pogled na druge krajeve, kulture i razdoblja, koje nas potiču da se zaputimo otkrivati neka nova mjesta – bilo tako da otputujemo, posjetimo gradove i spomenike o kojima smo čitali ili pak posegnemo za knjigama, glazbom, filmovima ili slikama koje će nadopuniti dojam koji smo stekli čitajući knjigu. Ipak, kako uz stručnu literaturu najviše čitam beletristiku, ovaj izbor ne može proći bez nekoliko hrvatskih romana, a tu je doista teško napraviti izbor zbog nemogućnosti da pomoću bilo kakvog objektivnog osobnog kriterija odaberem jednu li dvije knjige koje bih doista mogla izdvojiti od nekih drugih knjiga koje sam pročitala”, objašnjava svoje preporuke ministrica Obuljen Koržinek.

Od Bacha do Bauhausa - Viktor Žmegač

Iako sam kroz studij glazbe, a onda i komparativne književnosti, dosta učila i čitala o njemačkoj kulturi, tek sam uz remek-djelo Viktora Žmegača imala osjećaj da sam prvi put doista uronila u veliku njemačku povijest i kulturu. Žmegačeva erudicija u kombinaciji s istančanim stilom učinila je ovu knjigu pravim bestselerom i omogućila i nama, običnim čitateljima, da zavirimo u bogatstvo koje je Žmegač akumulirao tijekom svojih višedesetljetnih znanstvenih istraživanja. Autor se suvereno kreće kroz različita kulturna i umjetnička područja, od književnosti, glazbe i slikarstva, do arhitekture i tehnike. Preporučila bih svakako i ostale Žmegačeve knjige, ovo ljeto čitam Četiri europska grada – knjigu u kojoj autor opisuje povijest i kulturu metropola koje su obilježile europsku povijest (Pariz, Berlin, Beč i Prag). 



Sredozemlje i sredozemni svijet u doba Filipa II - Fernand Braudel

S Braudelom sam se prvi put susrela na studiju i tad sam tu knjigu pročitala, koliko se sjećam, na francuskom jeziku. Kasnije sam čitala i hrvatski prijevod, kao i njegovo djelo Materijalne civilizacije, ekonomija i kapitalizam od 15. do 18. stoljeća koju imam u svojoj biblioteci i kojoj sam se često vraćala. Braudel mi je ponudio okvir u koji smještam svoja razmišljanja o Mediteranu (moru koje spaja), baš kao i brojne druge knjige – kulturološke, putopisne ili beletristiku autora koji se bave Mediteranom ili dolaze iz neke od mediteranskih država. Migrantska kriza koja danas pogađa Mediteran dodatno nas potiče na čitanje i proučavanje povijesti ovog prostora. 


Čitav jedan život - Robert Seethaler

Jedna od knjiga koju sam pročitala u zadnjih par mjeseci i kojoj se u mislima vrlo često vratim. Za razliku od prethodnih dvaju naslova, ovaj je roman iznimno kratak, pročita se u jednom dahu, ili u mom slučaju, tijekom jednog malo duljeg leta avionom. Ipak, davno nisam u rukama imala knjigu koja je u meni probudila toliko emocija. U životu i u literaturi najčešće dominiraju 'veliki' ljudi, 'veliki' problemi, 'veliki' životi i priče. Ovo je brojem stranica kratak, ali dubinom promišljanja i širinom zahvata velik roman o neobičnom životu jednog običnog i skromnog čovjeka koji pokazuje koliko se toga dogodi u samo jednom životu i koliko je malen korak od beskonačne sreće do neizmjerne tuge. I glavni lik ovoga romana je, protiv svoje volje nošen neizvjesnim sudbinama ratnih generacija, završio na putovanju daleko od svoga malog sela u austrijskim Alpama pa je to razlog zbog kojeg sam ga uvrstila u ovaj kratak popis.     



Unterstadt - Ivana Šojat

Jedan od novijih hrvatskih romana koji sam dvaput pročitala i koji sam tijekom godine dana više puta kupila da bih ga darivala prijateljima jest roman Unterstadt, po mom mišljenju sjajno napisana priča o četiri generacije jedne osječke njemačke obitelji. Roman je pisan iz perspektive ženskih članica obitelji, a autorica na sjajan način isprepliće osobne priče i sudbine s prilično nemilosrdnim povijesnim okolnostima koje su njihove živote usmjeravale tijekom turbulentnoga dvadesetog stoljeća.  


Ciganin, ali najljepši - Kristian Novak

Romanom Ciganin, ali najljepši Kristian Novak je nakon Črne mati zemle ponovio svoj uspjeh i nedvojbeno potvrdio svoj iznimni književni talent. Moćna je to priča o ljubavi koja nastoji prevladati predrasude i etničke i kulturne razlike. Prateći radnju, sami sebe preispitujemo: jesmo li tolerantni i u kojoj smo mjeri spremni prihvatiti druge i drugačije. Po mom mišljenju zasluženo je osvojio cijeli niz nagrada. Koliko su jake, životne i potresne Novakove priče – smještene u međimurski lokalni kolorit – dokazuje i to što su oba romana uspješno dramatizirana. U Zagrebu su u roku od godinu dana praizvedene dvije vrhunske kazališne predstave koje poput romana nastavljaju osvajati nagrade i privlačiti publiku. 


 

Pročitajte više