Ništa od financijske pomoći istočnoj Europi

EUROPSKA UNIJA neće pristizati u pomoć istočnoj Europi s financijskim paketom, zaključeno je danas na kriznom summitu čelnika zemalja članica. Glavna protivnica financijske injekcije bila je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je iskoristila priliku da predloži kredite proizvođačima auta. Njemački proizvođači auta su, sasvim slučajno, u teškoj situaciji, a najave o zatvaranjima tvornica već su prouzrokovale prosvjede.

Merkel, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso i češki premijer Mirek Topolanek rekli su kako nema smisla pristajati na prijedlog Mađarske za izdvajanjem 160 milijardi eura za financijsku pomoć zemljama istočne Europe, jer nisu sve zemlje u istoj situaciji, pa ih se ne može sve staviti u isti koš. Dodali su i kako EU nikog neće ostaviti na cjedilu.

Nova željezna zavjesa

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany upozorio je kako odbijanje prijedloga "ponovno postavlja željeznu zavjesu između zapadne i istočne Europe", te kako će prouzročiti veliko nezadovoljstvo u zemljama opasno pogođenim krizom.

Istočna Europa je pred vrlo ozbiljnim problemima. Posebno su teško pogođene Mađarska i Litva, koje sad već imaju problema s likvidnošću, unatoč pomoći koju su dobile od MMF-a. No ni ostale zemlje istoka nisu u boljem položaju. Vrijednost nacionalnih valuta je u slobodnom padu, gospodarstvo je u minusu, a sve se češće spominje bankrot.

Analitičari su upozorili kako bi bankrot samo jedne istočnoeuropske države mogao prouzročiti financijski tsunami prema kojemu bi se američka kriza činila kao lagani povjetarac. Banke zapadne Europe, posebno njemačke i austrijske, imaju veliku izloženost na istočnoeuropskom tržištu, pa se priča i kako bi val bankrota istočnih mogao dovesti i do bankrota zapadnih država.


Nema koordinirane akcije

Ali, koordinirane akcije unutar EU nema. Zasad izgleda kako se svatko brine samo za svoje interese, a ovaj summit nije poseban po tome. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy iskoristio je priliku da obrani potez svoje administracije koja je dala 3 milijarde eura francuskim proizvođačima automobila da zadrže proizvodnju u Francuskoj.

Angela Merkel zatražila je da se autoindustriji preko Europske investicijske banke daju dodatni krediti, u svrhu razvijanja novih pogonskih tehnologija. EIB već ima pripremljene milijarde eura za koje se proizvođači auta mogu prijaviti ako ispunjavaju kriterije. Njemačka autoindustrija posebno je jako pogođena krizom.

U petak su Svjetska banka, EIB i Europska banka za obnovu i razvoj priopćile kako će u 2009. i 2010. istočnoj Europi na raspolaganje staviti 24,5 milijardi eura. Pitanje je hoće li to biti dovoljno.

J.D.
Foto: Index

Pročitajte više