Njemačka: Žestoke reakcije na usporedbu genocida i pobačaja

Koelnski nadbiskup kardinal Joachim Meisner izazvao je u petak žestoke reakcije njemačke javnosti jer je u propovijedi povodom praznika Sveta tri kralja u koelnskoj katedrali genocid za vrijeme vladavine Hitlera i Staljina usporedio s pobačajima koji se obavljaju u današnje vrijeme.

Predsjednik Središnjeg židovskog vijeća u Njemačkoj Paul Spiegel smatra da je Meisner, koji unutar njemačke katoličke crkve slovi kao tvrdolinijaš, izjednačavanjem Hitlerovog genocida s današnjim pobačajima uvrijedio "milijune žrtava holokausta". Spiegel je od Meisnera zatražio da se "bez oklijevanja" ogradi od svoje "nedopuštene usporedbe". "Jedan biskup ujedno je i uzor, a također podsjećam da su već neke osobe iz javnog života dale ostavku zbog sličnih izjava", zaključio je Spiegel.

Glavni tajnik Liberalne stranke Njemačke (FDP) za saveznu pokrajinu Sjeverno Porajnje-Vestfalija Christian Lindner Meisnerovu izjvau smatra "teškim propustom" i misli da bi crkva ženama koje se u "individualnoj nuždi" odluče na "težak korak pobačaja" trebala pružiti moralnu pomoć.

Koelnska nadbiskupija odbacila je optužbe navodeći da je kardinal Meisner samo povukao povijesne paralele između "zločina pobačaja" i "velikih povijesnih zločina".

Meisner, koji inače slovi kao veliki prijatelj hrvatske katoličke zajednice u Njemačkoj, već se u nekoliko navrata bilo istupima protiv pobačaja ili protiv komunističkih režima, našao u središtu pažnje javnosti.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više