Nova ogromna oluja stigla u Istru, nevrijeme prijeti cijeloj Hrvatskoj

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL , Screenshot: IstraMet/Blitzortung

OGROMNO nevrijeme stiglo je u Istru.

Na obali Istre već je počela padati snažna kiša, a ogromna oborinska masa koja je stigla s jugozapada sve više se pomiče prema unutrašnjosti.

Istramet izvještava da je u oborinskom valu koji je već stigao do istarske obale do sada zabilježeno 20.000 munja te da i dalje ima dosta grmljavinske aktivnosti. 

Uz kišni val, u Istri mjestimično puše snažni jugozapadnjak i zapadnjak s udarima do 62 km/h.

Na jednoj od satelitskih fotografija koje su objavili vidi se da su istu potpuno sakrili veliki oblaci.

Narančasti alarm

Zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena Meteoalarm je za danas izdao narančasto upozorenje za Istru i Primorje te za područje Karlovca. Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, osobito u prvom dijelu dana. Moguće su i pijavice i snažni udari vjetra. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, upozorava Meteoalarm. Za ostatak Hrvatske izdan je žuti alarm, također zbog mogućnosti grmljavinskog nevremena.

Ostatak Hrvatske, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas čeka djelomice sunčano i nestabilno te vrlo toplo i vruće vrijeme.

Pljuskovi sa sjevernog Jadrana u popodnevnim satima trebali bi stići i do zapadnih predjela unutrašnjosti, dok će se prema večeri proširiti i na ostatak zemlje.

Vjetar će u unutrašnjosti biti većinom slab, a najviša dnevna temperatura zraka od 26 do 31, na istoku zemlje moguće i do 34 stupnja Celzijusa, stoji u prognozi DHMZ-a. 

 

Pročitajte više