Novinske agencije u regiji uspostavljaju suradnju

Nacionalne novinske agencije iz Hrvatske i Slovenije te novinska agencija Federacije Bosne i Hercegovine uspostavit će blisku suradnju čiji je cilj poboljšati i osigurati slobodan pristup informacijama koje nude ove medijske kuće, zaključak je dvodnevnog sastanka direktora agencija HINA, STA i FENA završenog u petak na Bjelašnici kod Sarajeva.

Direktori triju agencije Mirko Bolfek, Igor Vezovnik i Zehrudin Isaković konstatirali su ovom prigodom da postoji potreba za potpunijim i slobodnijim protokom informacija čime bi se poboljšala kvaliteta međusobne informiranosti javnosti u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH.

Objašnjavajući neposredne ciljeve suradnje, Zehrudin Isaković je novinarima kazao da je zajednička želja pridonijeti ukupnoj medijskoj pluralizaciji na prostorima triju država.

Osiguravanjem pravodobnih informacija iz oblasti gospodarstva želi se potaknuti stvaranje uvjeta za tržišni razvoj, kvalitetno informirati javnost o integracijskim organizacijama koje djeluju na području Europe te, konačno, nesmetanim protokom informacija smanjivati sve vrste ksenofobičnosti, rasne, spolne i svake druge diskriminacije i poticati svijest za kulturu dijaloga, toleranciju i poštivanje različitosti.

Direktori triju agencije izrazili su spremnost za razradu projekta otvorene mreže novinskih agencija koja za sada nosi ime "net 3".

Isaković je kazao da se očekuje da ovoj mreži odnosno projektu suradnje pristupe i sve druge značajne zainteresirane agencije.

Agencija Tanjug iz Srbije i Crne Gore i makedonska MIA već su uključene u ove razgovore iako nisu sudjelovale na sastanku na Bjelašnici.

Agencije HINA, STA i FENA u međuvremenu će uspostaviti zajedničku bazu podataka koja će korisnicima biti stavljena na raspolaganje a kod međunarodnih fondova aplicirati za sredstva za izradu studije izvedivosti projekta otvorene mreže novinskih agencija.

Po riječima Mirka Bolfeka, takav je projekt za sada iznad financijske mogućnosti triju agencija pa je stoga potrebna inicijalna investicija iz dostupnih fondova.

U tri agencije drže međutim da je programski ovakav projekt potpuno opravdan a dugoročno bi to trebao postati i s financijskog aspekta.

Uskoro slijedi i suradnja na komercijalnom servisu izvornih tekstova (OTS).

Podizanje sadašnje razine razmjene informacija prva je faza uzajamne suradnje i ona će početi odmah a sljedeći koraci razmatrat će se na idućem sastanku direktora agencija što će se u rujnu održati u Zagrebu.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više