NOVO LICE U VLADI Klimatolog kojega zanimaju ekologija i zaštita okoliša vodit će Ministarstvo rada

Foto: Damir Špehar/Pixsell (Pavić u sredini)

MARKO PAVIĆ danas bi trebao biti potvrđen u saboru kao novi ministar rada. Po struci klimatolog, ali kaže kako se već dugo bavi zapošljavanjem mladih.

U Ministarstvu rada je državni tajnik od prosinca 2016. godine. Prije toga je bio voditelj EU projekata u Institutu za stručno usavršavanje mladih od veljače 2015. do prosinca 2016. te voditelj projekata u Udruzi za očuvanje hrvatskih mora i voda SLAP od rujna 2010. do prosinca 2016.

Bio je i britanski stipendist te je trenutno predsjednik udruge Chevening Alumni Hrvatska.

Diplomirao je na Geofizičkom odsjeku PMF-a 2004. godine, a od 2005. je i zaposlenik PMF-a. Magistrirao je na istom odsjeku 2009. godine u suradnji s National Oceanography Centre (NOC) u Southamptonu, gdje je odradio i svoju Chevening stipendiju 2005. godine na projektu vezanom uz transport ugljikovog dioksida u oceanu.

Tijekom studija je nagrađen rektorovom nagradom, a nositelj je i brojnih stipendija pored Cheveninga, većinom usmjerenih na suradnje s grupom na NOC-u (The British Scholarship Trust, Nacionalna zaklada za znanost, Stipendija Grada Zagreba, …).

Zašto nije ministar okoliša?

Kako piše u njegovom životopisu na stranici Udruge britanskih stipendista, interesi mu sežu u primijenjenu znanost posebice energetiku, regionalni i održivi razvoj te ekologiju i zaštitu okoliša. Bio je predsjednik mreže MLAdih znanstvenika.

Voli putovanja te je bio sudionik nekoliko većih ekspedicija, uključujući i posjet Antarktici 2007. godine.

Sudeći po svemu što smo našli o njemu, čini se da bi mu više odgovaralo mjesto ministra zaštite okoliša.

Ima dva kredita

Prema njegovoj imovinskoj kartici, ima plaću od 23 tisuće kuna bruto, nema stan ni automobil, niti ima vrijednih pokretnina. Ima dva kredita koja je podigao 2016. godine, za koje mu rate iznose oko 1650 kuna. Kredite je podigao u Zagrebačkoj banci na rok od tri godine, jedan od 38 tisuća kuna, a drugi od 14500 kuna.

Pročitajte više