Obrezivanje muške novorođenčadi smanjuje mogućnost zaraze HIV-om

OBREZIVANJE novorođenih dječaka kako bi se spriječila zaraza AIDS-om u kasnijem životu daleko je efikasnija nego provođenje postupka obrezivanja odraslih muškaraca, upozorili su zdravstveni stručnjaci iz Ruande.

U istraživanju koje su proveli dr. Agnes Binagwaho i njezini kolege sa ruandskog Ministarstva zdravstva, a koje je objavio medicinski časopis PloS (Public Library of Science), navodi se da obrezivanje kao vrlo jednostavan zahvat drastično smanjuje prijenos virusa HIV sa muškarca na ženu.

Naime, postupkom obrezivanja uklanja se kožica penisa, pod kojom se kod neobrezanih osoba nakupljaju stanice osjetljive na infekciju HIV-om. 

Stručnjaci sugeriraju da Ruanda svakako treba povećati broj obrezanih osoba među svim dobnim skupinama u društvu, s posebnim naglaskom na najmlađe, jer je cijena obrezivanja novorođenčadi daleko niža od one za odrasle.

Obrezivanje novorođenih u toj zemlji košta 15 USA dolara, a odraslih 59 dolara, a isplativost postupka dodatno je naglašena činjenicom da taj jednostavni postupak smanjuje mogućnost zaraze HIV-om i kasnije troškove liječenja oboljelih od AIDS-a, koja vrlo često završavaju smrću.

No studija koju su prošle godine objavili istraživači iz SAD i Ugande upozorava kako obrezivanje sprječava zarazu HIV-om kod muškaraca, ali ne štiti žene od mogućnosti da ih zarazi njihov partner.

U svijetu je od 1980. godine, kada je HIV prvi puta otkriven i izoliran, pa do danas od AIDS-a umrlo 25 milijuna ljudi, a njih 33 milijuna je zaraženo, najveći broj njih upravo u Africi.

Pročitajte više