Oceani - nepresušan izvor antibiotika

IAKO oceani zauzimaju 70 posto Zemljine površine, njihov biomedicinski potencijal još nije potpuno otkriven, tvrde znanstvenici.

Istraživači iz kalifornijskog Oceanografskog instituta u San Diegu ustanovili su da je mulj s oceanskog dna nepresušan prirodni izvor mikroba koji proizvode antibiotike.

Predvođeni direktorom instituta Williamom Fenicalom, pronašli su potpuno novu skupinu bakterija što proizvode molekule kojima bi se mogle liječiti infektivne bolesti i rak.

Studiju je objavio časopis Applied and Enviromental Microbiology.

´Ljudi obično oceansko dno zamišljaju kao mračno i hladno mjesto bez života, no ono je zapravo nepresušan izvor novih antibiotika i drugih lijekova protiv raka´, izjavio je Fenical.

Iz oceanskog mulja izolirana je bakterija actinomycetes, čiji se kopneni srodnik već 45 godina koristi u farmaceutskoj industriji za proizvodnju antibiotika, poput streptomicina, aktinomicina i vankomicina.

Znanstvenici su otkrili i potpuno novu supstancu koju su nazvali salinosporamid A. Ta je tvar, pretpostavljaju, mogući inhibitor rasta stanica raka debelog crijeva, pluća ili raka dojke.

Rezultati istraživanja pokazuju da je čak 80 posto uzoraka salinosporamida proizvodilo molekule koje suzbijaju rast tumora, a 35 posto je uništavalo patogene bakterije i gljivice.

Uzorke s dna oceana prikupljao je posebno konstruiran minijaturni stroj na dubini većoj od 1.000 metara u Atlantskom i Tihom oceanu te u Crvenom moru i Kalifornijskom zaljevu.

´Ovo otkriće pokazuje kako malo znamo o oceanu i koliko još moramo uložiti u buduća istraživanja´, zaključio je Fenical.

Pročitajte više