Odbor za gospodarstvo: Glazba na svadbi bez plaćanja naknade

VEĆINA članova saborskog Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu na današnjoj se sjednici suglasila sa stavom Hrvatske obrtničke komore (HOK) da puštanje glazbe na obiteljskim svečanostima poput svadbi, rođendana i sl. ne bi trebalo smatrati javnim korištenjem autorskog djela (za što se mora plaćati naknada).

Proslave rođendana, vjenčanja, diplome zasigurno se ne priređuju zbog javnosti, ustvrdio je predstavnik HOK-a u raspravi o prijedlogu zakona o autorskom i drugim srodnim pravima.

Takav je stav dobio potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK), ne i predstavnika udruga autora koji upozorava da su jedno svečanosti u obiteljskim kućama, a drugo u javnim lokalima.

Komore protuustavanim drže i prijedlog da prekršajni sud može do jedne godine zabraniti obavljanje djelatnosti ako se u nekoj radnji, primjerice kafiću, glazba sluša bez odobrenja.

Članovi Odbora prenijeli su da obrtnici autorima ne odriču pravo na naknadu, ali drže da postojeći način utvrđivanja naknade nije dobar, te da je teret plaćanja usluga, npr. glazbe, nesnošljiv.

Zamjereno je i što predloženi zakon nije donijet ranije, nego se čekao posljednji trenutak i primjenio hitni postupak.

Odbor je raspravio i paket tzv. tehničkih zakona (o normizaciji, o mjeriteljstvu, o akreditaciji, o općoj sigurnosti proizvoda te o tehničkim zahtjevima za proizvode) koji se moraju donijeti zbog usklađivanja hrvatskog i zakonodavstva EU-a.

Istaknuto je kako će zbog svoje obimnosti tehničko zakonodavstvo biti limitirajući čimbenik ulaska u EU - ono, naime, ne traži samo donošenje propisa, nego i uspostavu tehničke infrastrukture, npr. laboratorija i nadzornih institucija koje moraju biti opremljene i organizirane po visokim europskim standardima.

Pročitajte više