Odgođeno suđenje za tragediju u Rudinama, vještaci nisu napisali nalaz

NA SPLITSKOM Županijskom sudu danas je odgođeno suđenje za nesreću u Rudinama. Vještaci Centra Ivan Vučetić pregledali su prošlog tjedna vlak smrti, ali nisu za danas stigli napisati vještačenje koje je na prijedlog obrane naložio sudac Damir Romac.

Rasprava je tako odgođena za 14. prosinca, do kada bi vještaci MUP-ovog centra trebali dovršiti svoj nalaz.

Vlak smrti prvi put pregledan dvije i pol godine nakon nesreće

Vlak smrti, koji trune na kolodvoru u Solinu, prošlog je tjedna pregledan po prvi put nakon nesreće u kojoj je 24. srpnja 2009. godine život izgubilo šest putnika. Pregled je tražio i dio Povjerenstva HŽ-a koji dolazi iz HŽ Infrastrukture, no tome su se protivili u Vuči vlakova, dijelu HŽ-a koji je odgovoran za vlakove.

Presuda do konca godine?

Pregled vlaka je zatražen kako bi se utvrdilo je li sve bilo u redu s nagibnim Bombardierovim vlakom. Obrana je, naime, bila puna primjedbi na tehničku ispravnost, jer je u dnevniku vožnje zavedeno kako se kvarila nagibna tehnika. Vještaci su, pak, navodno utvrdili kako je sa sustavima vlaka smrti sve bilo u redu.

Nakon što se dostavi njihov nalaz, i sud bi trebao privesti posao kraju. Trebali bi se saslušati optuženici na čelu sa Ivicom Medakom, bivšim šefom Ekologije HŽ Infrastrukture. Presuda bi mogla pasti do konca godine.

Pročitajte više