Održan sastanak komisije za granicu Hrvatske i Srbije i Crne Gore

U ZAGREBU je u petak održana četvrta sjednica Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju utvrđivanje granične crte i pripremu ugovora o državnoj granici između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ovom su sjednicom, nakon više od godinu dana, ponovno pokrenuti pregovori o pitanjima u vezi s državnom granicom, kaže se u priopćenju.

Prema priopćenju, zajednički je utvrđeno kako je Međudržavna diplomatska komisija na svoje tri ranije održane sjednice i radom užih stručnih skupina pripremila dobre i sadržajne osnove za daljnji rad. Na sjednici su dogovorene daljnje aktivnosti i značajno intenzivnija dinamika rada Komisije. Usklađen je Protokol o sjevernoj i južnoj tromeđi između Republike Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine, koji će trilateralno biti potpisan koncem rujna u Sarajevu. Razmatrana su i pitanja vezana za granični i pogranični režim, te je dogovoreno da se odgovarajuće mješovite komisije sastanu u najkraćem roku. Dvije strane su također ustvrdile potrebu dogovora o uspostavi suradnje u području vodnog gospodarstva u pograničnim područjima, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više