Održana sjednica mješovitog odbora za gospodarsku suradnju između Hrvatske i Slovenije

U MINISTARSTVU gospodarstva, rada i poduzetništva u Zagrebu održana je danas sedma sjednica Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Hrvatsku stranu predvodio je državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković, a slovensku državna tajnica za ekonomske odnose s inozemstvom u Ministarstvu gospodarstva Renata Vitez.

Razgovaralo se o pridruživanju Slovenije Europskoj uniji 1. svibnja 2004. godine i hrvatskom postupku pridruživanja Europskoj uniji, najvažnijim makroekonomskim pokazateljima u obje države, te o bilateralnoj gospodarskoj suradnji između dviju država.

Državni tajnik Vladimir Vranković izjavio je nakon sastanka kako je "Slovenija za Hrvatsku vrlo značajan gospodarski partner, treći po redu u robnoj razmjeni, a sedmi ulagač na popisu stranih ulagača". "Zaključno s trećim kvartalom 2003. Slovenija je uložila u Hrvatsku 370 mlrd USD. Obujam robne razmjene u 2003. kretao se oko 1,6 mlrd USDF, pri čemu je hrvatski izvoz dosegao iznos od 510 ml USD, dok je uvoz iz Republike Slovenije iznosio oko 1 mlrd USD", rekao je Vranković .

Pojasnio je kako Hrvatska već niz godina ostvaruje deficit u robnoj razmjeni sa susjednom nam Slovenijom, posebice zahvaljujući nepromijenjenoj strukturi domaće proizvodnje. U izvozu prevladavaju naftna i mineralna ulja, gnojiva, papir i karton, dijelovi i pribor za motorna vozila , drvo, staklo i dr., dok u uvozu prevladavaju električna i neelektrična oprema za kućanstvo, namještaj, lijekovi, električna energija putnički automobili i dr.

Vranković je istaknuo kako se dosadašnja trgovina odvijala temeljem Ugovora o slobodnoj trgovini kada je bilateralni Ugovor zamijenjen CEFTA ugovorom. Budući da od 1. svibnja 2004. Slovenija ostvaruje punopravno članstvo u EU, Vranković je napomenuo kako će se buduća trgovina između dvije države odvijati temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU.

Raspravljano je i o prilagodbi bilateralnog Ugovora o trgovinskoj i gospodarskoj suradnji, temeljem kojeg se Komisija i sastaje. S obzirom da su obje strane vrlo zainteresirane za nastavak ovakvih susreta i bilateralno raspravljanje tekućih problema, potrebno je preraditi Ugovor, što će biti učinjeno tijekom svibnja ove godine, napomenuo je državni tajnik.

Vranković je izjavio kako se raspravljalo i o carinskoj suradnji, pri čemu je posebna pažnja posvećena situaciji koja će se pojaviti na graničnim prijelazima 1. svibnja. "S obzirom na posebno dobru suradnju između Carinskih uprava dvije zemlje, pokušat će se učiniti maksimum da se olakša prijelaz na novi sustav carinske kontrole", istaknuo je.

Glede turizma, zaključeno je da su obje zemlje već tradicionalno orijentirane jedna na drugu. Slovenski turisti su treći po redu po zastupljenosti na hrvatskom turističkom tržištu, dok hrvatski turisti čine značajnih 6,3% udjela u ukupnom turističkom prometu Slovenije, pojasnio je. "Očekuje se da će ustanovljavanje turističkih zona, od kojih su dvije već proglašene, još više doprinijeti turističkom povezivanju dvije država".

Također je raspravljano i o suradnji na području poljoprivrede, u smislu prilagodbi koje je provelo slovensko zakonodavstvo po direktivama EU te o iskustvima o radu slovenske Agencije za plaćanje poticaja poljoprivredi.

Radna grupa za mjeriteljstvo svojim radom doprinosi uklanjanju tehničkih prepreka koje se mogu pojaviti ili se pojavljuju u međusobnoj trgovini, a na području poduzetništva hrvatska strana je iskazala poseban interes za lokalne klastere, povezivanje znanosti i poduzetništva, poticanje internacionalizacije malih i srednjih poduzeća i poticanje inovacijskih poduzeća, izjavio je Vranković.

Slovenska državna tajnica Renata Vitez očekuje da će gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije porasti nakon 1. svibnja. Istaknula je važnost hrvatskog tržišta za slovensko gospodarstvo, rekavši da Slovenija četvrtinu svoje vanjskotrgovinske razmjene izvan EU-a ima upravo sa Hrvatskom. "Hrvatska će biti odskočna daska Sloveniji za nastup na tržištima jugoistočne Europe, a u Slovenija će biti odvjetnik Hrvatske u EU, gdje vas očekujemo", rekla je Renata Vitez.

Pročitajte više