Općinski sud dozvolio referendum liječnika o Strukovnom kolektivnom ugovoru

Zagrebački Općinski sud odbio je danas zahtjev dvaju sindikata zdravstva za privremenom zabranom održavanja referenduma liječnika i stomatologa o Strukovnom kolektivnom ugovoru (SKU).

Referendum bi se trebao održati sutra u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore.

"Prijedlog za privremenom mjerom zabrane referenduma odbijen je i referendum se može održati", izjavila je Hini sutkinja Općinskog suda Jasminka Galešić bez daljnjeg obrazloženja te odluke.

Dodala je da nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe zagrebačkom Županijskom sudu.

Zahtjev za privremenom zabranom referenduma liječnika i stomatologa o njihovu SKU-u, koji je potpisan kao dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo, podnijeli su Samostalni sindikat zdravstva i Strukovni sindikat medicinskih sestara.

Ta su dva sindikata prethodno podnijela i sudsku tužbu kojom traže poništenje SKU-a tvrdeći da je suprotan Zakonu o radu i zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća da se radna prava uređuju GKU-om, a specifičnosti struka aneksima GKU-u.

Zahtjev za poništenjem SKU-a poduprla je i Vlada naloživši Državnom odvjetništvu da na sudskom ročištu podrži zahtjev dvaju sindikata.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek nije željela komentirati sudsku odluku već je najavila da će se žaliti zagrebačkom Županijskom sudu, kako to nalaže procedura.

Njezin je sindikat danas dobio dopis iz Državnog odvjetništva u kojem zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jadranko Jug navodi da je prilikom sklapanja SKU-a postupano suprotno Zakonu o radu, te se Republika Hrvatska ne protivi tužbi i tužbenom zahtjevu, te je suglasna da se SKU utvrdi ništavnim.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više