Oporba i dalje tvrdi: Niži PDV neće koristiti građanima

SABORSKA oporba ostala je danas pri ocjeni da smanjenje stope PDVa sa 22 na 20 posto što predlaže Vlada, neće građanima donijeti znatnije koristi.

Ako koristi i bude, to će biti tek mrvice, kaže Zlatko Tomčić (HSS), držeći da će najviše profitirati proizvođači skupih roba, uvoznici i trgovci. Prijedlog o smanjenju stope PDV-a posljedica je političke odluke, a ne stručne analize, kaže Tomčić.

Gotovo istovjetno tvrdi i HNS-ovac Radimir Čačić koji je Vladin prijedlog nazvao "običnom političkom porukom i golom demagogijom".

Da niža stopa PDV-a neće utjecati na standard građana, posebno onih siromašnijih, tvrdi i Valter Drandić (IDS).

Smanjenje samo opće stope PDV-a koristit će gradonačelniku Imotskog kada kupuje mercedes za 800.000 kuna, tvrdi Slavko Linić (SDP) koji Vladi zamjera da su joj važnija predizborna obećanja od boljeg života građana.

HDZ, međutim, uzvraća da će niža stopa PDV-a omogućiti rast standarda i zapošljavanja te višestruke pozitivne učinke u gospodarstvu, uz očekivano smanjenje cijena od 1,67 posto.

HDZ-ovci također drže da se tri milijarde kuna proračunskog manjka može nadomjestiti boljom naplatom poreza.

HDZ odbacuje SDP-ov prijedlog kojim se, uz zadržavanje opće stope, traži međustopa za poljoprivredu i turizam te nulta stopa PDV-a za dječje potrepštine i novine.

Takav bi prijedlog, drže u HDZ-u, poremetio postojeći porezni sustav, povećao poreznu nedisciplinu i administrativne troškove.

Ivan Čehok (HSLS) predbacio je bivšim koalicijskim partnerima - SDP-u i HSS-u, što međustope za koje se sada zauzimaju nisu uveli dok su imali vlast.

Vaše optužbe prema HDZ-u zato su sada politička konverzija i perverzija, poručio je Čehok danas oporbenim strankama.

HSP, kaže Tonči Tadić, dvoji koji prijedlog podržati ili ne podržati, ni Vladin, ni SDP-ov nemaju simulaciju učinaka.

Najavljuje da će HSP predložiti uvođenje međustope od 11 posto za turizam, te ukidanje nulte stope PDV-a za organizirani boravak turista jer tako Hrvatska godišnje gubi oko 650 milijuna kuna.

Objedinjena rasprava o izmjenama Zakona o PDV-u, povremeno je skretala i na druge financijske teme.

Ministar financija Ivan Šuker optužio je bivšu Vladu da je prenašanjem obveza od 6,5 milijardi kuna na ovu godinu HDZ-ovoj Vladi onemogućila ulaganja u razvojne projekte.

Odbacio je to Slavko Linić, tvrdeći da Šuker, okrivljujući bivšu Vladu, traži opravdanje za zaustavljanje razvojnih projekata.

Pročitajte više