"Oslobođenje": Bosanski Srbi palili kuće prije povlačenja

PRIPADNICI vojske bosanskih Srba namjerno su 1995. godine palili objekte na području s kojega su se počeli povlačiti očekujući nalet hrvatskih snaga u sklopu završnih ratnih operacija na području Bosne i Hercegovine, tvrdi u utorak sarajevsko "Oslobođenje".

Pozivajući se na autentične dokumente Vojske Republike Srpske iz rujna 1995. godine, ovaj list navodi kako bi oni mogli biti veoma važni dokazi u prilog hrvatskog generala Ante Gotovine čiji su vojnici oslobađajući Mrkonjić-Grad naišli na objekte koje su prije povlačenja zapalili Srbi.

Ovaj list citira dokument pod nazivom "Stanje u jedinicama i neka pitanja rada" što ga je u ime zapovjedništva Prvog krajiškog korpusa VRS 27. rujna 1995. godine potpisao pomoćnik zapovjednika ove postrojbe pukovnik Jovo Blažanović.

On navodi primjer skupine vojnika koji su samovoljno zapalili hotel na Balkani kod Mrkonjić-Grada kako bi opravdali bijeg s položaja te upozorava kako postoje indicije da se takvi postupci ponavljaju što doprinosi općoj konfuziji u redovima VRS.

Prema procjenama izvora iz hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH koji je "Oslobođenju" i dostavio ovaj dokument, sasvim je moguće kako su pripadnici Drinske brigade VRS koji su i sudjelovali u paljevinama koje opisuje Blažanović poslani prema Mrkonjić-Gradu po nalogu samog vojnog vrha bosanskih Srba s ciljem provedbe dogovora s Beogradom o povlačenju s tog prostora, piše list.

Pročitajte više