Osobama koje prestaju pušiti vrijeme teče sporije

NAJNOVIJE istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da osobe koje su prestale pušiti mijenjaju doživljaj vremena, pa im se čini da vrijeme teče gotovo dvostruko sporije.

Istraživači vjeruju da je ovaj proces povezan s biološkim i psihološkim procesima povezanim s prestankom pušenja, piše "New Scientist".

"Osobe koje apstiniraju su nervozne i imaju osjećaj da vrijeme prolazi sporije no obično," rekla je Laura Cousino Klein, psiholog sa Sveučilišta Pennsylvania.

"To je otprilike isto kao kad vam se čini da crveno svjetlo na semaforu traje zauvijek kad se vama žuri", dodala je.

Klein smatra da je ideja o usporavanju vremena povezana s neprijateljskim stavom i osjećajem ljutnje. "Promjena doživljaja vremena koju smo primijetili kod osoba koje su prestale pušiti mogla bi biti jedan od razloga zbog kojeg te osobe osjećaju stres i manjak koncentracije," kaže Klein.

Znanstvenici su od 20 pušača i 22 nepušača tražili da procjene trajanje razdoblja od 45 sekundi. Obje su skupine na početku točno procijenile proteklo vrijeme, no nakon što su pušači apstinirali jedan dan, većina ih je procijenila da je razdoblje od 45 sekundi trajalo 50 posto dulje.

Klein smatra da hormonalne promjene povezane s prestankom pušenja vjerojatno utječu i na percepciju vremena. Na taj proces utječu hormoni kortizol i arginin vasopresin, iako su stručnjaci podijeljeni oko utjecaja prestanka pušenja na te hormone.

Znanstvenici trenutačno proučavaju način na koji promjene u razini tih hormona utječu na pušenje i stres, nakon čega će ispitati učinke dužeg razdoblja apstinencije.

Pročitajte više