Papa: Problem nisu pedofilski skandali nego reakcija Crkve

PAPA Benedict XVI. sletio je u Edinburgh gdje će boraviti četiri dana. Tijekom cijele turneje po Velikoj Britaniji, a sada i Škotskoj čekala su ga nimalo ugodna pitanja o pedofilskim skandalima vezanima za katoličku crkvu. "Crkva nije znala uložiti svoj autoritet, niti je bila dovoljno pozorna, ni dovoljno brza, ni odlučna da bi poduzela odgovarajuće mjere", ponavljao je svoju tezu kako najveći problem nisu sami pedofilski skandali koji su uništili tolike živote već - reakcija Crkve.

Ovih dana pozornost javnosti okuplja Sue Cox, žrtva svećenićkog seksualnog zlostavljanja. "Crkva mi je uzela djetinjstvo i ne mogu ga vratiti", okosnica je njezine priče. Cox je zlostavljao svećenik dan prije njezin prve pričesti, kad je imala samo deset godina. Tri dana kasnije, kad je "sveta pričest" obavljena, isti ju je svećenik silovao. Majka, zadrta katolkinja kojoj se djevojčica povjerila, odlučila je ignorirati cijeli slučaj. Počela se samoozljeđivati, opijati i postala je alkoholičarka prije svoje petnaeste godine.

Taj gnjusni čin dogodio se prije pedeset godina. Trebalo joj je pola stoljeća da ispriča svoju priču. Sada je nagrađivani terapeut i pomaže drugima koji su prošli slične sudbine. Svećenik koji je Coxovoj uništio život u međuvremnu je umro, a njegova župa za nanesene boli isplatila joj je 25.000 funti.

Ona je samo jedna od stotina s istom ili sličnim sudbinama u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao što je na tisuće zlostavljanih od svećenika pedofila diljem svijeta. Od 2001. Vatikan je zaprimio prijave protiv čak 3000 svećenika koji su zlostavljali djecu tijekom pedeset godina. Prilikom ovog posjeta Pape, dio njih se nada da će dobiti zaključak svoje priče; barem nekakav. Na ulicama Edinburgha nije ga dočekalo previše ljudi, a neki od intervjuiranih katolika izjavili su kako Benedikt XVI. ne zaslužuje linč zbog sramotnog ponašanja pedofila u mantijama.

Papa u Velikoj Britaniji: Državnik, a ne duhovni vođa kojeg dočekuju prosvjedi

Današnji dolazak pape Benedikta XVI. u Veliku Britaniju prvi je državni posjet nekog pape toj zemlji. Prvi posjet pape državnika, a ne duhovnog vođe podigao je veliku prašinu, a najavljeni su i brojni prosvjedi. Naime, u Velikoj Britaniji ne vlada najbolji odnos među postojećim crkvama, radi se o izrazito sekularnoj državi te, u svjetlu brojnih pedofilskih afera koje su potresle tu zemlju u posljednjim godinama, mnogi Benedikta ne smatraju dobrodošlim. Usto, brojni Britanci zamjeraju što će u vremenu ekonomske krize jako velik iznos novca biti potrošen na Papin četverodnevni posjet Velikoj Britaniji.

Papa je izrazio zadovoljstvo što će posjetiti državu, na poziv kraljice Elizabete II., "u koju je povijest utkala zrno sumnje prema papi".

Spremni brojni prosvjedi protiv Pape

Prema pisanju Telegrapha, još uvijek se ne može predvidjeti kakav će Benedikt imati doček među 5,3 milijuna katolika u Engleskoj i Walesu te 700.000 u Škotskoj. Prema anketi koju je BBC proveo prije nekoliko dana, britanski katolici su puno liberalniji od Pape te 49 posto Britanaca traži ukidanje celibata, a 62 posto želi jačanje položaja žena u Crkvi. Britanski mediji naglašavaju da Papin dolazak nije izazvao veliko zanimanje pa nisu prodane sve ulaznice za mise koje će voditi, a i organizatori imaju problema s prikupljanjem novca za pokrivanje troškova.

Prosvjede protiv Papina dolaska najavili su sekularisti, borci za prava homoseksualaca, zagovornici prava žena na zaređenje te borci za pravo na pobačaj. Papino stajalište je po tim pitanjima radikalno: za njih je zaređenje žena jedan od najvećih zločina prema crkvenom pravu, homoseksualnost je društvena devijacija, a pobačaj je zločin i ubojstvo djeteta. Glasnogovornik Vatikana, Federico Lombardi, svjestan je klime koja vlada u Velikoj Britaniji. "Nesuglasice su brojne. Dio je to klime koja vlada u Velikoj Britaniji koja je pluralistička i kritična prema svemu", zaključio je Lombardi.

Pročitajte više