Pedeseta obljetnica naklade "Livre de Poche" u Francuskoj

DVIJE tisuće uzvanika razgledalo je retrospektivnu izložbu otvorenu ovih dana u pariškom Centru Pompidou prigodom 50. obljetnice naklade ´Livre de Poche´ (džepna knjiga).

Retrospektiva organizirana u suradnji s Bibliotheque Publique d´Information (BPI) otvorila je svoja vrata posjetiteljima u srijedu, a predstavlja slavne trenutke prve francuske džepne zbirke koja je utemeljena na poticaj Henrija Filipacchija.

Od 1953. tiskano je gotovo milijardu svezaka. Pokrovitelj izložbe Daniel Filipacchi, sin utemeljitelja ´Livre de Poche´, kao i gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe te mnogi autori bili su među uzvanicima.

´Livre de Poche´ ima važnu ulogu u širenju kulture u Francuskoj´, rekao je Robert Sabatier, čijih je desetak knjiga tiskano u toj nakladi.

´Jedna od velikih zasluga koje dugujemo džepnoj knjizi je što nam je omogućila da se upoznamo s lijepom književnošću i učinila je financijski dostupnom onima koji je nikad nisu čitali, već su je zamjenjivali petparačkim romanima´, dodao je pisac, član Goncourtove akademije.

Paul-Loup Sulitzer drži da je džepna knjiga ´narodno priznanje piscu´. ´Ta je zbirka prvorazredna kulturna institucija koja knjigama udahnjuje treći život, nakon knjižara i prodajnih klubova´, dodao je poslovni čovjek i pisac čija su djela izišla 32 puta u nakladi ´Livre de Poche´.

Izložba ´Livre de Poche slavi pedeseti rođendan: 1953.-2003.´ trajat će u centru Pompidou do 5. svibnja.

Pročitajte više