PETROVARADINSKI ŽUŠNIK: ZNAO SAM DA ME PRISLUŠKUJU POČETKOM 90-TIH

Srijemski župnik Marko Kljajić, kroničar protjerivanja Hrvata iz Srijema, rekao je za beogradsku agenciju Beta da ga nisu iznenadile nedavne tvrdnje zaštićenog svjedoka C48 na Haškom sudu da je bio praćen početkom 90tih. L

Ime župnika crkve Sv. Roka iz Petrovaradina, autora knjige "Kako je umirao moj narod" u kojoj je bilježio imena i prezimena o tridesetak tisuća katolika prognanih iz Srijema početkom 90-tih, svjedok je spomenuo u Haagu u procesu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

"Bio sam svjestan da sam bio praćen i prisluškivan (početkom

90-tih), ali nisam se plašio jer nisam imao što kriti od javnosti", rekao je Kljajić koji se borio da istina o stradanju njegova naroda izađe na vidjelo.

"Za druge interese nisam radio i zbog toga se nisam bojao", rekao je.

Kljajićeva knjiga korištena je već u procesu protivu Miloševića, ali Kljajić je odbio mogućnost da se, u ulozi svjedoka ili kroničara, pojavi pred Haaškim tribunalom.

"Ne bih da traćim vrijeme. To sam radio kada je trebalo raditi. Ja sam bio neki glas vapijućeg u pustinji ovdje i onda kada je to bilo

potrebno. Sada ne vidim koliko bi to moglo pomoći istini o mome

narodu", kazao je.

Kljajić pretpostavlja tko bi mogao biti zaštićeni svjedok C-48, kojeg žali jer je "radio nešto za pare, a to je bilo i protiv njega".

Od policije neće tražiti da ukloni uređaje za prisluškivanje iz njegova župnog ureda.

"Ja nisam tražio da me prisluškuju, to je policijska ružna rabota,

tipična za sustave diktatorske i sustave jednoumlja. Ako još uvijek ima takvih koje interesira šta se u ovom župnom uredu govori i tko ovamo dolazi, neka slušaju", rekao je.

Podsjetio je da su mu 1993. pretukli 70-godišnju majku, a istražni sudac Općinskog suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić bez pravog je razloga tada obustavio postupak protiv odgovornih.

Alimpić je danas istražni sudac Okružnog suda u Novom Sadu.

Početkom 90-tih najteže je bilo župniku u Kukujevcima, slankamenačkom župniku, hrtkovačkom i novobanovačkom župniku, ocijenio je Kljajić rekavši da je "držani teror" nad Hrvatima prestao nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995.

Prema njegovim podacima 90-tih je iz Srijema prognano oko 30.000 katolika, mahom Hrvata, ali i Mađjara te Slovaka, kao i ljudi iz mješovitih brakova.

Pročitajte više