Picula: Istra je oduvijek bila "eurokarta" Hrvatske

ČLAN Predsjedništva SDP-a i ministar vanjskih poslova Tonino Picula večeras je u Pazinu, govoreći o pripremama Republike Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, ustvrdio kako je Istra "oduvijek bila jaka eurokarta Hrvatske".

"Istra je zbog određenih povijesnih i političkih okolnosti uvijek gravitirala ne samo Europi kao zemljopisnoj činjenici nego i Europi kao političkoj vrijednosti", kazao je Picula na večerašnjoj konferenciji za novinare. Dodao je kako je potvrda tome i podatak da je Istarska županija već desetak godina članica Skupštine europskih regija.

"Sadašnja Vlada učinila je to da i ostatak Hrvatske bude doista senzibiliziran za europska pitanja tako da se ovog ljeta više ne govori na način ako uđemo u EU, nego kad uđemo u EU", rekao je Picula.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima Picula je najavio "pun izborni uspjeh koalicije SDP-IDS u 8. izbornoj jedinici".

Predsjednik istarskog županijskog odbora SDP-a Anton Peruško rekao je kako je ta stranka svjesna činjenice kako je prošlo vrijeme jednostranačkih vlasti kako na državnoj tako i na regionalnoj, odnosno lokalnoj razini. On je stoga podupro odluku glavnog odbora stranke o koaliranju s IDS-om rekavši kako u toj izbornoj jedinici očekuje čak devet mandata.

"Opravdano očekujemo dobar izborni rezultat s obzirom da su rezultati rada sadašnje Vlade više nego evidentni", zaključio je Anton Peruško.

Član Predsjedništva SDP-a i ministar vanjskih poslova Tonino Picula u sklopu današnjeg radnog posjeta Istarskoj županiji sastao se sa stranačkim čelnicima Vodnjana, Fažane, Barbana, Pazina, Motovuna i Cerovlja s kojima je razgovarao o pripremama za predstojeće parlamentarne izbore kao i o značaju ulaska Hrvatske u EU.

Pročitajte više