PICULA RAZGOVARAO SA ZAMJENIKOM DIREKTORA ZA VANJSKE ODNOSE EK

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula sastao se u utorak u Cavtatu, na marginama sastanka Regionalnog stola Pakta o stabilnosti, s novim zamjenikom generalnog direktora za vanjske odnose Europske komisije Michaelom Leighem, s kojim je razgovarao o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova, Leigh je upoznao Piculu s aktivnostima koje Europska komisija poduzima i koje planira poduzeti u vezi s izradom mišljenja o hrvatskoj kandidaturi za punopravno članstvo u EU. Naglasio je da će postupak za Hrvatsku biti identičan onome koji su prošle sve države kandidati te da su osnova za izradu mišljenja Kopenhaški kriteriji dopunjeni specifičnim zahtjevima kao što su suradnja s Haškim sudom i povratak izbjeglica. Zaključak Europske komisije, koji se može očekivati tijekom idućeg proljeća, temeljit će se na individualnim rezultatima Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

Ministar Picula upoznao je sugovornika s rezultatima koje je Hrvatska do sada postigla u ispunjavanju postavljenih uvjeta te je osobito naglasio napore koji su uloženi u povratak izbjeglica i prognanika. Više od 93 posto ukupnih troškova tog procesa financirano je iz hrvatskog proračuna, čime Hrvatska daleko prednjači u odnosu na druge države. Napomenuo je i značajne rezultate ostvarene u pitanjima zaštite prava manjina i neovisnosti medija.

U priopćenju se nadalje ističe da su se dvojica sugovornika suglasili da će predstojeći summit u Solunu biti značajna prekretnica na putu država jugoistočne Europe prema punopravnom članstvu u EU. Taj bi sastanak trebao na najvišoj razini definitivno potvrditi da će sve države Procesa stabilizacije i pridruživanja postati članicama Europske unije kada, svaka za sebe, ispune sve uvjete članstva.

(Hina) pp br

Pročitajte više