Plenković je danas izgubio Markov trg

Foto: Index/Pixsell/Patrik Macek

MARKOV trg je njegova domena. Ondje premijer Andrej Plenković stoluje, saziva ministre, izlazi pred novinare, ćaska sa svojim man-crushom Hrvojem Krešićem, šeće do zgrade sabora preko puta, dočekuje strane lidere i donosi zakonske prijedloge. Markov trg je i fizička i simbolička lokacije trenutne Plenkovićeve vlasti, koju rijetko uspiju preuzeti i brojni prosvjedi koji se inače relativno redovito održavaju pred vladom. I dalje to ostaje premijerov, odnosno Plenkovićev teren.

Danas se to promijenilo, premijer je izgubio Markov trg i postao svojevrsni politički podstanar u Banskim dvorima. 

Plenkovićev prioritet je kongres Europske pučke stranke

Na Markovom trgu su u tišini prosvjedovali sindikati, dok je Plenković dočekivao kolege iz Europske pučke stranke koji su u Zagrebu na kongresu EPP-a, događaju koji je za premijera ekvivalentan “finalu Lige prvaka”, a za HDZ “jedan od najvećih političkih događaja u hrvatskoj povijesti”. U svakom slučaju prioritet, za razliku od višetjednog štrajka prosvjetara, koji je prepustio svojim posvađanim ministrima. 

Plenković je rutinski odrađivao sva rukovanja i tapšanja po ramenu te se činilo da će ignorirati tihi sindikalni prosvjed udaljen par desetaka metara od ulaza u vladu, no onda se premijer odlučio na neočekivan potez. Jer Markov trg je njegov teren, mislio je.

Samouvjereni premijer koji razdvaja Crveno more

Zaputio se okružen tjelohraniteljima i novinarima prema štrajkašima, a ispred njega su iz pratnje hitro uklonili metalnu ogradu iza koje su bili prosvjednici. Bila je to demonstracija premijerske moći, Plenkovićeva verzija razdvajanja Crvenog mora. Onda je samouvjereni premijer došao pred sindikalne lidere, sklopio ruke pred prsima i održao im malo predavanje.

"Ova vlada u tri godine mandata napravila je više na dizanju plaća i mirovina nego mnoge prije nas i da nema nekog nesporazuma - obrazovanje je važno, učenje je važno, učitelji su važni, profesori su važni", poručio je premijer okupljenima.

Dodao je kako je reforma obrazovanja koju provode dobra i vodi se time da mladi budu konkurentni sutra na tržištu rada. Naglasio je i kako vlada vodi dijalog sa sindikatima i poštuje pravo na štrajk.

Plenković je pritom ponovio da je u mandatu ove vlade plaća veća za 12 posto i da će u idućoj godini biti veća za 18,3 posto te da je najavljeno rješavanje pitanja koeficijenata, za koje je kazao da je nasljeđe nekih ranijih vlada.

Karakteristična samohvala

Premijer je u svom poznatom stilu govornog automata išao dedramatizirati situaciju, a možda je i mislio iskoristiti PR priliku da pokaže kako jest spreman na dijalog i kako će, eto, odvojiti i dvije minute u od svog primarnog zadatka ugošćavanja kolega iz EPP-a. Kao dobar štreber, izdeklamirao je svoj pripremljeni tekst koji vlada već danima ponavlja, ne ponudivši ništa novo. 

“Ova vlada, ako je nešto pokazala, pokazala je da je prijatelj i radnika i umirovljenika", zaključio je Plenković s karakterističnom samohvalom.

Genijalna refleksna reakcija prosvjednika

I tada su se sindikalni lideri u sekundi odlučili na genijalnu reakciju, koja je ispala još efektnija zbog svoje jednostavnosti. Dignuli su transparent koji su držali u rukama premijeru ispred nosa, odvojili se od njega i jasno signalizirali da njegovo apaurinsko dociranje i niskokalorično bahaćenje smatraju uvredom. Što i jest.

Pritom to nije uvreda samo sindikatima ili samo prosvjetarima nego je uvreda i svim hrvatskim građanima, koji itekako žive sa sviješću i iskustvom štrajka prosvjetara, bez obzira na to podržavaju li ga ili ne. Stav premijera je da se njemu time ne da baviti jer se odmah na početku uvrijedio pa se upušta u spinanje javnim kontraponudama koje nemaju veze sa zahtjevima sindikata i prepušta svojim ministrima da fingiraju pregovora sa štrajkašima. Umjesto da problem riješi, Plenković ga je uvećao i sada ga osjeća cijela Hrvatska. 

Pobogu, pa štrajk traje 30 dana! A Plenković se tek jutros odlučio malo došetati do štrajkaša i ponuditi im dijalog s uvodnom prodikom za prisutne kamere. Podignuti transparent sve to je u sekundi uništio.

Pokunjeni premijer

Odjednom smo vidjeli premijera koji zbunjeno izgovara “dobro” dok gleda u transparent na kojem piše “96% je reklo NE”, a to “NE” je upućeno direktno njemu i njegovoj vladi. Pred očima svih prisutnih i na snimkama kamera jasno se vidi kako je u tom trenutku iz aktualnog hrvatskog premijera istekla sva moć. Dobio je, kako već ide fraza, pljusku u lice kakvu dosad nikad nije dobio.

Jednom jednostavnom i tihom gestom proglašen je sramotnim, onim od kojega se treba odvojiti, nedostojnim, neprihvatljivim. Učinili su ga smiješnim i blesavim. Popišan je, da prostite.

Plenkoviću je danas simbolički nacija poručila NE

Premijer se okrenuo i uz jedno sanaderovsko "hvala vam puno, vidimo se" odgegao nazad prema Banskim dvorima podvijena repa, svjestan da mu je manevar s odlaskom među prosvjednike posve propao. Dapače, da mu je nanio štetu. Bolje bi mu bilo da je ostao samo s EPP-ovcima i sindikate tretirao kao nedostojne pažnje.

Ali premijer je imao previše vjere u svoje improvizacijske sposobnosti, autoritet i šarm, a i osjećao se samouvjereno na domaćem terenu pa si nije mogao pomoći. Plenković je danas izgubio Markov trg, barem na jedan dan, te auru moći koju je umio projicirati i postao je slika političkog očaja i tema sočnog podsmijeha.

Sudeći po ekstatičnim reakcijama na društvenim mrežama na potez prosvjednika, u simboličkom smislu je ovo što se danas dogodilo na Markovom trgu trenutak u kojem je Hrvatska Plenkoviću digla transparent pred lice da bi se od njega ogradila i rekla mu NE. To se ne zaboravlja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više