POTRES U ZAGREBU

Po Zagrebu osvanuli ogromni crveni križevi. Saznali smo što znače

Foto: Projekt Ilica

VELIKI crveni križevi osvanuli su na dvije zgrade u Ilici čiji su se zabatni zidovi urušili u razornom potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.

Riječ je o umjetničkoj akciji, čiji je autor umjetnik Aleksandar Battista Ilić, koji time želi naglasiti razmjere ranjenosti Zagreba i trauma građana, s kojim smo razgovarali o ovoj akciji i svemu što ga je potaknulo da je pokrene.

Još četiri crvena platnena križa dimenzija 5x5 metara na pročeljima i zabatima zgrada u Ilici i Britanskom trgu bit će postavljena 3. rujna, a njegov je cilj da tijekom deset dana, sve do 13. rujna, građane motivira na promišljanje o dubini i razmjerima krize, ali i na aktivaciju u smjeru zajedničkih napora za "izlječenje" i novi, bolji početak za grad na svim razinama.

Aleksandar Battista Ilić inače je pokretač Projekta Ilica: Q'Art zajedno s Ivanom Nikolić Popović. Battista Ilić cijenjeni je međunarodni suvremeni umjetnik, izlagao je u najznačajnijim muzejima širom svijeta poput MoMA-e u New Yorku, a bavi se kolektivnim oblicima umjetnosti, Community Artom, performansom, multidisciplinarnim projektima. Donedavno je bio dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, zgrade, koja je, kako nam je rekao, također pretrpjela značajna oštećenja u potresu.

20 minuta prije razornog potresa fotografirao Ilicu

"Živim i radim u centru te sam donedavno bio i dekan Akademije likovnih umjetnosti koja je teško stradala u potresu. Kako živim kod Britanca, na 4. katu, mogu reći da se potres itekako osjetio. Interesantno je bilo da sam se to jutro, 22. ožujka, probudio u 6 sati i s vrha zgrade fotografirao Britanac, da bi samo 23 minute kasnije Zagreb pogodio prvi, pa uskoro i drugi jaki potres. To je bilo nevjerojatno jer inače nisam nikad ustao tako rano i fotografirao. Dakle, samo 20 minuta prije potresa snimio sam idiličnu fotografiju, da bi dvadesetak minuta kasnije sve bilo u dimu i Britanac se gotovo nije vidio od one prašine", ispričao je Battista Ilić za Index.

Kaže kako mu je odmah kroz glavu prozujala zapuštenost i napuštenost centra, pogotovo u Ilici od Frankopanske nadalje.

"Inače sam projekt Ilica započeo još 2000. godine, a ovaj projekt s crvenim križevima nadovezao se i na moje iskustvo. Imali smo potres, poplavu, pa ta socijalna distanca, čovjek je duboko socijalno biće i uvjeren sam da se građani ne trebaju distancirati socijalno, drugo je fizička distanca", kaže nam.

Sve skupa je, navodi, dovelo do duboke ranjenosti grada, a ovi crveni križevi simboliziraju poziv na njegovo liječenje.

"To je umjetnička gesta prema društvu u smislu poticanja na socijalnu empatiju, pozivam na solidarnost. Prošlo je 6 mjeseci od potresa, a tek su minimalno odrađeni radovi, tako da sam postavio taj veliki crveni križ na teško oštećenim zgradama. Zgrade su kao kolažni element, umjetnici rade sa simbolima i tako usmjeravaju pažnju na neke probleme. Tako sam i ja izabrao najranjenije zgrade koje čekaju prvu pomoć", objasnio je Battista Ilić.

Crveni križ je odabrao kao metaforu, kao humanitarni znak koji je sinonim međunarodne solidarnosti.

"Crveni križevi su poziv"

"To je poziv da i ostatak građana dobije svoj trenutak pažnje na teško oštećena mjesta gdje živimo i radimo, a ne da ga samo dobije katedrala", kazao je.

Planira još postavljanje crvenih križeva na nekoliko lokacija, u Ilici 8, Ilici 44, na dvije zgrade kod Ilice na Britanskom trgu te na zgradu Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" koju pohađaju djeca oštećena sluha u Ilici 83, a koja je također dosta stradala.

"Izabrao sam ranjenije zgrade koje čekaju prvu pomoć. Križ znači prvu pomoć. Odabrao sam zgrade u Ilici koja je žila kucavica našeg grada i ima simbolički karakter za Zagreb i cijelu Hrvatsku, kao prva modernistička ulica. Ona je simbol modernog Zagreba", kazao je.

Za kraj je naveo kako mu je drago što mu stižu reakcije građana na ovaj projekt.

"Tek kad se mi građani solidariziramo, onda nas politika počinje shvaćati ozbiljno. Ova moja umjetnička akcija je komentar na sporost sustava i na taj socijalni aspekt, životi ljudi prolaze ispod radara politike i ova moja akcija je komentar svega. Nije se slučajno dogodilo da je sad zakon o obnovi Zagreba na drugom čitanju u saboru", kazao je na kraju Battista Ilić.

Pročitajte više