Počela ekshumacija 61 nn osobe na beogradskom groblju Lešće

NA BEOGRADSKOM groblju Lešće u ponedjeljak je počela ekshumacija 61 NN osobe, stradale u ratu u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, te ratu u Bosni i Hercegovini, koje će potom biti identificirane, kako su to nedavno dogovorile komisije za nestale Hrvatske i Srbije i Crne Gore, pomoću DNK metoda.

Kako je novinarima kazao predsjednik Komisije za nestale SCG Gvozden Gagić, ekshumacija će trajati deset dana, a potom će početi ekshumacija još šest tijela sahranjenih na gradskom groblju u Obrenovcu.

Po riječima pukovnika Ivana Grujića, pomoćnika ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i načelnika Uprave za zatočene i nestale, koji je nedavno boravio u Beogradu, Hrvatska je posebno još zainteresirana za područje Begejca, Stajićeva, Sombora i Niša, gdje su za vrijeme rata bili sabirni logori za zarobljene Hrvate.

Kad je riječ o ekshumacijama započetima na groblju Lešće, po Grujićevim riječima, radi se o nestalima iz Hrvatske koji su za vrijeme ratnih sukoba umrli u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, NN osobama nađenim u rijekama, nestalima koji su bili zatočeni u logorima ili u zatvorima u SCG, a dovedeni su iz istočne Slavonije, te osobama koji su u transferima civilnog stanoništva bili u prihvatnim centrima u SCG.

"Svi uzorci bit će dostavljeni predstavnicima Hrvatske koji će u svom laboratoriju napraviti DNK profil za neidentificirano tijelo, a potom usporediti s uzorcima krvi koji su već prikupljeni od obitelji nestalih", kazao je Gagić, dodajući da će se svi rezultati uspoređivati i s nalazima Međunarodne komisije za nestale, a da će isti postupci biti provedeni i u Hrvatskoj, jer "postoje podaci da se i u Zadru, Šibeniku i Slavonskom Brodu nalaze takve grobnice".

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više