POČEO SASTANAK MESIĆ-PARVANOV

Svečanom ceremonijom dočeka u Uredu predsjednika u četvrtak je počeo službeni posjet bugarskog predsjednika Georgija Parvanova Hrvatskoj.

Odmah nakon dočeka uslijedit će razgovori u četiri oka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, a onda i razgovori izaslanstava.

Osim s Mesićem, Parvanov će se u četvrtak sastati i s predsjednikom hrvatskog Sabora Vladimirom Šeksom, premijerom Ivom Sanaderom te gradonačelnicom grada Zagreba Vlastom Pavić. Drugog dana boravka u Hrvatskoj bugarsko će izaslanstvo na čelu s bugarskim predsjednikom posjetiti Dubrovnik.

Hrvatska i Bugarska dobro surađuju na mnogim područjima, a bilateralni su odnosi intenzivni i nemaju otvorenih pitanja.

Parvanovu je ovo drugi posjet Hrvatskoj, prvi put je posjetio Hrvatsku u srpnju 2002. godine, a hrvatski je predsjednik Bugarsku posjetio u srpnju 2003. godine

Uz jačanje bilateralnih gospodarskih partnerstava obje su države zainteresirane za razvoj suradnje između Crnog mora i Jadrana, putem prometnih, energetskih i poslovnih projekata, a posebno za gospodarsko oživljavanje prostora jugoistočne Europe.

Bugarska je završila pregovore za ulazak u EU, a od proljeća ove godine je članica NATO-a, pa se očekuje da će bugarski predsjednik hrvatskim dužnosnicima iznijeti iskustva svoje zemlje u tim procesima.

Hrvatska i Bugarska dosad su potpisale 23 sporazuma, među ostalima i sporazum o suradnji na području europskih integracija.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više