Policajci ozlijeđeni u sukobu Bošnjaka i Srba u Vlasenici

VLASENICA, istočnobosanski grad koji pripada Republici Srpskoj, postao je poprištem sukoba između osoba bošnjačke i srpske nacionalnosti, u kojem su na kraju lakše ozlijeđeni policajci.

Ukupno je ozlijeđeno četvoro policajaca, uključujući zamjenika komandira Policijske stanice Vlasenica Muharem Ferhatovića. Oni su se zajedno s kolegama oduprli pokušaju grupe od oko 25 Bošnjaka naoružanih bejzbol-palicama da prodru u lokalnu policijsku postaju.

Tom je napadu prethodio sukob više osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti ispred kladionice "Euro Jedan" u Vlasenici, prilikom koje je u općoj tučnjave, kako javlja Radio RS-a, povrijeđeno nekoliko osoba.

Glasnogovornik Centra javne bezbjednosti Bijeljina Dragomir Perić tvrdi da je incident započeo nekoliko minuta prije ponoći, pri čemu su sudionici tučnjave bili "u vidno pijanom stanju".

Svjedoci tvrde da je sukob nastao kada je izvjesni B.P., prolazeći vozilom pored kladionice, kroz otvoren prozor uputio psovku njenim posjetiteljima. To je izazvalo reakciju nazočnih u kojoj je B.P. izvukao "deblji kraj".

B.P. je potom otišao po pomoć koja je brzo pristigla iz vlaseničkog naselja Piskavice, pa čak i iz Kladnja, kako navodi Radio RS.

Nakon toga je grupa Bošnjaka došla pred Policijsku postaju  i pokušala ući u njene prostorije. Perić tvrdi kako je policija pri tome koristila "sredstva prinude" te lišila slobode tri osobe i oduzela više raznih predmeta, između ostalog i bejzbol palice.

Uz okupljanje većeg broja osoba bošnjačke nacionalnosti došlo je i do okupljanja većeg broja osoba srpske nacionalnosti, ali do većeg sukoba među njima, kako tvrde upućeni, nije došlo.

R.R.

Pročitajte više