Policija uvjerena u povezanost al-Qaide s napadima u Londonu

BRITANSKI istražitelji su uvjereni kako mogu utvrditi povezanost alQaide s bombaškim napadima u Londonu u kojima su poginule 54 osobe, izjavio je u petak načelnik londonske policije Ian Blair.

Upozoravajući da je novi napad "vrlo moguć", Blair je rekao kako se sad traga za osobama koje su financirale napad i izradile bombe.

Četiri muslimana britanskog podrijetla, među kojima je najmlađi imao samo 18 godina, raznijeli su se prošlog četvrtka u odvojenim napadima, prvim samoubilačkim napadima u zapadnom svijetu, na tri vlaka podzemne željeznice i autobus.

Medijska izvješća o tome da je eksploziv u tim napadima bio nalik onom koji je već prije koristila al-Qaida Blair je procijenio "razmjerno točnima".

Također je rekao kako je vrijeme da muslimanski vođe u Britaniji prestanu nijekati postojanje ekstremista koji preobraćuju mlade ljude koji su podložni utjecajima.

"U nekom trenutku očekujemo da ćemo pronaći jasnu povezanost s al-Qaidom", rekao je Blair za radio BBC.

Ocjenjujući četvoricu bombaša-samoubojica "pješaštvom", načelnik policije je ustvrdio kako se sad moraju "pronaći oni koji su ih poticali, financirali i obučili, one koji su sve organizirali", potvrdivši da je istraga proširena na cijeli svijet, ali bez dodatnih pojašnjenja.

Pročitajte više